Моркови и целина чистят отровите от организма

Комбинацията от целина и моркови ускорява метаболизма, независимо дали са приемани под формата на салата или фреш. Те обаче имат и свойството да извеждат бързо и успешно отровите от организма. Целината е отличен източник на антиоксиданти и полезни ензими, в допълнение към витамините и минералите като витамин К, витамин С, калий, фолат и витамин В6.

Прилагана като антихипертензивен агент в народната медицина, целината продължава да доказва, че има много ползи за сърдечносъдовото здраве. Фармакологични проучвания доказват, че тя притежава и противовъзпалителни действия, които спомагат за подобряване на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Морковите, освен свойството да подпомагат метаболизма, са и изключително полезни за страдащите от диабет, тъй като съдържат въглехидрати, но в малко количество, и са богати на фибри.

Освен това те са добри не само за здравето, но и за красотата, защото подобряват структурата на кожата. Консумацията на моркови се свързва още и с понижен риск от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво. Според учените веществото фалкаринол, което също се намира в това кореноплодно, има противоракови свойства.

Същевременно те предпазват сърцето от кардиологични неблагополучия. Изследователи от Харвардския университет установяват, че хората, които консумират повече от шест моркова седмично, са с по-малък риск да получат инсулт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *