Мурсалският чай има уникални лечебни свойства

Урологът д-р Анатоли Аликовски е от град Смолян. Дълги години той изучава невероятните лечебни свойства на мурсалския чай и е издал две книги по темата. Д-р Аликовски твърди, че билката има лечебен ефект върху почти всички органи в човешкото тяло.

Според информация на доктора лековитите свойства на билката се изследват в лаборатории в Швеция и Англия. Проучванията в Шевция са свързани с въздействието на мурсалския чай върху простатата, а на Острова изследват какъв ефект има билката срещу болестта на Алцхаймер.

Последни изследвания от Швеция сочат, че една от съставките на растението действа против раковите клетки в простатата.

Ароматната билка расте на над 1000 метра надморска височина в Родопите. Най-големите находища на билката са около Широка лъка, Смолян, Мугла, Девин и Триград. Мурсалският чай е много популярен за този край и постоянно има хора в планината, които го берат. Събирането на билката е забранено, защото усиленото бране през последните години застрашава да унищожи природните находища.

Мурсалски чай се използва от поколения в местностите където расте. Хората го използват при простуда, грип, гастрит, бронхит, камъни в бъбреците и много други.

Чаят е толкова полезен, защото съдържа магнезий, желязо, цинк, мед, кобалт, етерични масла и танини. Той има антибактериално и антиоксидантно действие, също така се отразява лечебно на храносмилателната и нервната система. Едно от най-важните свойства на билката според доктора е да превръща киселинната среда в алкална. Това помага на организма да изхвърли бъбречните камъни и пясък – пояснява д-р Аликовски.

Има сведения, че чаят помага и при безплодие при жени и при мъже.

Ето и рецептата на доктора за приготвяне на мурсалски чай:

3-4 стръка от билката се нарязват и се слагат в 300-400 мл. вода и се изчаква да кипне. След това се сваля от огъня и се поставя похлупак. Оставя се да престои 15-20 минути в захлупения съд и отварата е готова да се консумира.

Чаят може да се пие и до сутринта на следващия ден, защото запазва голяма част от полезните си свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *