Мушмулите са много полезни за здрави кръвоносни съдове

По състава си мушмулите приличат на ябълките – богати са на пектин, който действа разхлабващо въпреки стипчивия им вкус. Богати са на антиоксиданти, както и на витамините А, С и Е, които също имат такива свойства.

Съдържат още скорбяла, органични киселини като ябълчена, лимонова и винена. Като чистят лигавицата на дебелото черво, я пазят от развитие на рак. Действат добре на нервите и подобряват храносмилането.

Включват се в диетични режими, тъй като подпомагат изгарянето на мазнините. Мушмули се дават на малките деца, тъй като плодът стимулира растежа. Подходящи са и за диабетици. Доставят на тялото минералите желязо, мед, калций, калий, натрий, фосфор, манган.

Магнезият е важен за всички мускули и сърцето, за нервната система, желязото и медта – за синтеза на червени кръвни клетки, калцият и манганът – за здрави кости. В 100 г от тях се съдържат само 47 калории. Съвсем малко количество от тях е достатъчно, за да подейства пречистващо на кръвта и да заздрави кръвоносните съдове.

Хапването на мушмули, освен наслада за небцето, е полезно и за работата на жлъчката, бъбреците и черния дроб. Недобре узрелите плодове на мушмулата се използват в народната медицина. Те, заедно със семената, се прилагат за лечение на ангина, астма и бронхит. Добре узрелите пък влизат в състава на рецепти за стомашно-чревни заболявания и бъбречни колики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *