Мъчи ви учестено сърцебиене през нощта? Вижте причината

Учестеното сърцебиене, случващо се през нощта, често е безвредно и преминава самостоятелно. Но в някои случаи може да е сигнал за сериозно заболяване. Според лекарите в повечето случаи учестеното сърцебиене възниква под влияние на силни емоции, стрес, безпокойство или прекалена употреба на стимулиращи вещества. При жените по време на бременност също често се усеща по-учестено сърцебиене, пише zdrave.to.

Но да се събудиш посред нощ от учестено сърцебиене е доста неприятно и дори плашещо. Защо се случва така? Медиците посочват най-разпространените причини, поради които човек може да се събуди нощем със силно сърцебиене:

• Безпокойство, стрес, панически атаки. Силното притеснение предизвиква отделяне на определени хормони – конкретно кортизол, който повишава кръвното налягане. Освен това повишава честотата на сърдечните съкращения. При човек с “разтуптяно” сърце нощем може да се заподозре пристъп на паника или внезапен и силен страх.

• Прекалено много алкохол. Пиянството може да предизвика обезводняване, което влошава способността на мускулната сърдечна тъкан да функционира нормално. Това води до тахикардия.

• Прекаляване с кофеина. Човек може и да не си дава сметка и да не осъзнава, че на ден поема доста кофеин, който е един природен стимулатор. Съдържа се в кафето, какаото, чая, газираните напитки, енергийните кенчета и напитки. В голямо количество кофеинът предизвиква учестено сърцебиене, безпокойство, нервозност.

• Употреба на захар и въглехидрати преди сън. Това може да провокира рязко повишаване на нивото на глюкоза в кръвта и като ответна реакция на организма – отделяне на значителна доза на хормона инсулин. Този процес може да се възприеме от тялото като стрес: при това състояние се отделят вещества, предизвикващи усилено сърцебиене. Освен това високото ниво на захар в кръвта може да провокира изпотяване и главоболие.

• Лекарства. Някои медикаменти, например против кашлица и простуда, съдържат компоненти, оказващи стимулиращ ефект. Те са способни да повлияят на работата на миокарда. А също лекарства за терапия на хипотиреоидоза, астма – те също могат да предизвикат временно нарушение на сърдечния ритъм.

• Особености на женския организъм. Менопаузата, бременността, определени фази от менструалния цикъл провокират рязко повишаване на нивото на някои хормони, заради което може да възникне учестено сърцебиене.

• Сърдечни заболявания. Сърдечният ритъм се учестява или нарушава и заради някои заболявания:

– мъждукаща аритмия;
– сърдечна недостатъчност;
– заболявания на сърдечните клапани.

Всички тези нарушения са съпроводени с висок риск от опасни усложнения, включително инфаркт и инсулт. При тях е задължително изследване, лечение и наблюдение при специалист.

Ето кога имате основание да се притеснявате: Ако освен сърцебиене възникне и главозамайване, задух, припадъчно състояние, болки в гърдите тогава незабавно извикайте “Бърза помощ”.

Относно лечението: Сериозно лечение може и да не се наложи. Често е достатъчно да промените начина си на живот. Но ако независимо от здравословните навици и намаления стрес нощните пристъпи на сърцебиене продължават, лекарят ще ви предпише медикаменти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *