Над 150 грама месо на ден ни разбиват здравето

Месото е задължителен компонент за трапезата на много хора. То съдържа протеини от животински произход, които са ценен източник на незаменими аминокиселини за човешкия организъм. Достатъчно е обаче да се приемат между 50 и 150 грама на ден, твърди диеотологът от Санктпетербургския университет Андрей Бобровски.

„Средно 15% от дневния прием на калории трябва да са протеини, предимно животински. Това са от 50 до 150 грама месо на ден. Необходимо е да се намали количеството на месото, което съдържа много лоши мазнини. По правило това е червеното месо (говеждо, свинско, овнешко).

Препоръчително е да се яде от веднъж седмично до веднъж месечно“, категоричен е той. Според диетолога прекомерната консумация на червено месо може да доведе до развитие на опасни заболявания и да намали продължителността на живота.

„Колкото повече червено месо има в храната, толкова по-кратка е средната продължителност на живота. Лошите мазнини могат да причинят атеросклероза, инсулт и инфаркт, а продуктите от храносмилането на месото действат токсично на чревната лигавица, което увеличава вероятността от рак“, предупреждава Бобровски.

По-безопасни варианти са птичето месо или младото агнешко. Ежедневната консумация на каквото и да е месо не се препоръчва за хора над 60-годишна възраст. Рибата, морските дарове, гъбите и тофуто могат да бъдат допълнителни източници на аминокиселини за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.