Наистина ли е полезен черният шоколад?!

Все още не е изяснен механизмът защо какаовите флавоноиди влияят на кръвното налягане и го понижават. Вероятно това се дължи на антиоксидантния им противовъзпалителен ефект и свойствата на тези съединения да разреждат кръвта и да отпускат кръвоносните съдове, от което и зависи понижаването на артериалното налягане, споделя проф. д-р Дана Хънес, старши диетолог в Медицинския център на UCLA и преподавател в Училището по обществено здраве Филдинг пред Insider.

Флавоноидите повлияват и нивата на холестерола в кръвта, като увеличават добрия HDL. Известно е, че тези липопротеини с висока плътност абсорбират лошия LDL холестерол, което няма как да не се отразява благоприятно на сърдечносъдовото здраве и не само.

От изследване през 2007 г. се установява, че при консумиращите черен шоколад е по-малка вероятността от повишено кръвосъсирване, което отново е обвързано с позитивен ефект за кардиоваскуларното здраве.

Несъмнено положителното въздействие върху кръвното налягане и кръвосъсирването прави черния шоколад удачен за включване в режим на хранене продукт, целящ редуциране на сърдечносъдовите инциденти, каквито са инфарктът и инсултът.

Според малко проучване от преди две години флавоноидите могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и могат да окажат положителен ефект върху електрическата мозъчна активност, пише bgonair.bg. Това се отразява благоприятно на концентрацията и паметта. Достатъчно е ежедневно да се хапват само по 7 г черен шоколад.

Флавоноидите и полифенолите в черния шоколад са от значение и за предотвратяване на редица хронични заболявания, сърдечносъдови и диабет тип 2, заради противовъзпалителните им свойства. Те се отразяват особено благоприятно на състоянието на сърцето, белите дробове, черния дроб и мозъка.

Флавоноидите и полифенолите са антиоксиданти, което означава, че се справят с увреждащото действие на свободните радикали в организма, получили се в резултат на жизнените процеси, замърсители или ултравиолетова радиация. Оксидативният стрес е виновник за грешките в ДНК и израждането на клетките. Е, полифенолите в черния шоколад определено са един от силните врагове на стреса и при това са много – 1664 мг на 100 г.

И за да си направите равносметка колко всъщност е по-полезен черният шоколад от млечния, трябва да знаете, че в негорчивия полифенолите са 236 мг за същото количество – къде е едното, къде другото количество?!

Според експертите истински здравословният шоколад съдържа 80% какао, от който може да се консумира по 20-30 г на ден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *