Най-възрастната българка доживяла 110 без олио в менюто

Баба Нурие от смолянското село Средногорци бе най-възрастната българка със своите 110 години. Тя си отиде от този свят на 12 януари 2023 г., а нейните деца споделиха какви са били съветите ѝ за дълголетие.

„Майка до 80-те си години бе много здрава и не е влизала за дълго в болница. След това получи три леки инсулта, но в сравнително дълъг период от време, а не един след друг. Лекарите казват, че именно това е причината да остане в стабилно здраве. Заради заболяване жлъчката ѝ бе отстранена, но и тази операция не ѝ повлия съществено“, казва синът ѝ.

„Майка беше селска жена. Цял живот е работила на тютюна, гледала е картофи и фасул. Винаги сме имали крава и съответно мляко и домашно масло. Понеже бяхме много деца, никога не е работила държавна работа, за да може да има свободно време да ни отгледа. Пенсионира се като земеделски производител“, споделя другият ѝ син.

„Тя не готвеше никога с олио, а винаги с домашно масло“, разказват близките ѝ и споделят, че на това се дължало нейното дълголетие. „Никога не е била капризна в яденето, но предпочиташе това, което сами сме си отгледали в градината. Имаше навик след ядене да полегне и дори да си дремне. Винаги е била спокоен и уравновесен човек. Не се ядосваше за щяло и нещяло, винаги е уважавала другите. Не си спомням някога да е правила кавги. Никога не е вкусвала алкохол или да е пушила цигари“, уточнява синът на баба Нурие. Съпругът ѝ умира само на 36 години, а тя издъхва обградена от 14 внуци и 22 правнуци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Херпес зостер засяга повече хора над 50-те
Next post Тайната на перфектната фигура на Камелия Тодорова е лененото семе