Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Една пролетна билка сваля холестерола и помага за укрепване на костите. Това споделя руският лекар д-р Елена Сюракшина, като нейното мнение е подкрепено и от колеги.

Глухарчетата са навсякъде през пролетта. Те може не само да се приемат под формата на чай и тинктури, но и да се консумират директно. Глухарчетата съдържат много важни елементи, включително тези, които човешкото тяло не може да синтезира самостоятелно. Например витамин А и бета-каротин. Листата от глухарче помагат за решаването на проблема.

Бета-каротинът, както отбелязва офталмологът Михаил Коновалов, участва в образуването на зрителния пигмент родопсин. Имунологът Андрей Продеус добавя, че глухарчетата съдържат витамин К, който е необходим за доброто съсирване на кръвта, както и манган, който укрепва костите.

Кардиологът Херман Ганделман също е съгласен с колегите си. Инулинът, вещество в глухарчетата, което помага за контролиране на нивата на холестерола и по този начин предотвратява образуването на плаки в кръвоносните съдове, е от полза за сърдечно-съдовата система. „Важно е обаче да се разбере, че глухарчетата не трябва да се консумират, докато приемате варфарин: растението намалява ефективността на лекарството. Можете да ядете само пресни листа от глухарче, за предпочитане такива, които не съдържат бял сок. Растението трябва да се събира далеч от пътища. Салатата може да се допълни отлично с добавка на глухарчета: може да добавите яйца, сирене, чесън към основната съставка и да подправите всичко със заквасена сметана и любимите си подправки“, казва д-р Сюракшина.

Една шепа зеленина от глухарче осигурява повече от 500% от дневната ви стойност на витамин К, който е от съществено значение за здравето на мускулите и сърцето. Цветовете на глухарчето са богати на витамини А, В1, В2, С. Отварата от глухарче е добър дезинфектант, помага за облекчаване на псориазис, екзема и акне.Редовното обтриване с вода от глухарчета прави кожата еластична и стегната.

Семената от глухарче стимулират храносмилането, като спомагат за усвояването на тежките храни.Коренът се използва като леко слабително средство. Голямото количество фибри в листата нормализира храносмилането. Билката има силно диуретично действие. Отварата от глухарче е полезна при стагнация на жлъчката и премахване на хелминти.

Чаят от глухарче не само тонизира организма, но има и противотуморен ефект.Дори отварите запазват полезните свойства на глухарчето, почистват кръвта, тонизират тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *