Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове…

Чистите кръвоносни съдове са ключът към здравето на сърцето. По стените на артериите обаче често се образуват холестеролни плаки. Най-честата причина за това заболяване е консумацията на твърде мазните и ултра преработени храни.

Експертите на Bitnewstoday са съставили списък с продукти, които не само не водят до повишаване на нивата на холестерола, но и са в състояние да прочистят кръвоносните съдове за кратко време. В списъка им влиза и най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове.

Препоръчителна е консумацията на чесън, спанак, домати и зехтин. От тези продукти ще се получи много вкусна и много здравословна салата за вашите кръвоносни съдове, пише изданието.

Спанакът има много калий и фолиева киселина, а доматите изобилстват от ликопен. Този пигмент предотвратява втвърдяването на артериите. Специалистите съветват да включите в менюто си овесени ядки и сок от червена боровинка. Ако консумирате около 1,5 чаши овесени ядки всеки ден, нивата на холестерола ви ще намалеят с 20%, отбелязва изданието, позовавайки се на проучвания. Що се отнася до напитката от червена боровинка, тя има благоприятен ефект върху състоянието на бъбреците.

Ново изследване, публикувано в списание Food&Function, включва 45 здрави мъже, които консумират цели боровинки на прах, еквивалентни на 100 гр пресни боровинки на ден (9 гр на прах) или плацебов рамките на месец. Тези, които са консумирали боровинки, са имали значителни подобрения в медиираната от потока дилатация (FMD), което показва подобрена функция на сърцето и кръвоносните съдове.

Боровинките са богати на полифеноли плодове, които са обстойно изследвани за техните потенциални ползи за здравето. Те са особено богати на проантоцианидини тип А (PAC), но също така съдържат значителни количества антоцианини, флавоноли и фенолни киселини. PAC тип A са уникални за боровинките и някои други храни, докато PAC тип B се намират в много често консумирани плодове като грозде, ябълки и боровинки, както и в какаови продукти.

„Увеличаването на полифенолите и метаболитите в кръвния поток и свързаното с това подобрение на индиректната дилатация след консумация на боровинки подчертават важната роля, която боровинките могат да играят в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

Фактът, че тези подобрения в сърдечно-съдовото здраве са наблюдавани при консумацията на големи количества боровинки, които могат да се консумират ежедневно, прави боровинките важен плод в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания за широката общественост“, каза д-р Ана Родригес-Матеос, старши професор по хранене в катедрата по хранителни науки в King’s College London и водещ автор на изследването.

За да поддържате здрави кръвоносните съдове, трябва да ядете малка порция плодове всеки ден. Може да включите в диетата си киви, грозде или пъпеш. Те са богати на антиоксиданти и органични съединения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *