Най-страшните последици от Ковид-19

Най-страшните последици от Ковид-19

Коронавирусът може да предизвика сериозни здравословни усложнения при някои пациенти – от падането на коса, та до загубата на мозъчни клетки. Това убеждение се споделя напоследък от много учени и е тема на публикации в престижни научни издания.

Специалисти от Имперския колеж на Кеймбриджския университет в Лондон, от Университета в Чикаго и от други водещи институти, провели изследване на мозъчната дейност на 84 000 пациенти, прекарали Ковид-19. Било установено, че някои пациенти, особено боледувалите в тежка форма, продължават да не се чувстват здрави и след „оздравяването“ си. Оплакванията са главно от загуба на паметта, неспособност да се концентрират по-продължително време, замаяност.

Учените изтъкват, че такива когнитивни проблеми са присъщи за остаряването на мозъка в продължение на десетки години, докато тук са настъпили за няколко месеца след преболедуването. За друг необичаен признак съобщава Камила Ференци от Националния научноизследователски център по невробиология в Лион: около една трета от 300 пациенти, преживели коронавирус, започнали да долавят странни миризми – на оцет, прах, хлор, белина, кръв, желязо, дим… „Ароматите“ се появили известно време след оздравяването и засега учените не могат да обяснят какво ги предизвиква.

Сред най-честите оплаквания на преболедували инфекцията са честото главоболие, сънливост, проблеми със запаметяването, загуба на обонянието и вкуса, конвулсии. Като едно от дългосрочните последствия се сочи и опадането на косата.

По данни на специалисти всеки четвърти оздравял пациент забелязва този проблем няколко месеца след заразяването си с вируса. Други трайни проблеми, установени при някои (не всички!) пациенти са сърдечни аномалии, бъбречна недостатъчност, психични проблеми, проблеми със слуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *