Най-страшните последици от Ковид-19

Коронавирусът може да предизвика сериозни здравословни усложнения при някои пациенти – от падането на коса, та до загубата на мозъчни клетки. Това убеждение се споделя напоследък от много учени и е тема на публикации в престижни научни издания.

Специалисти от Имперския колеж на Кеймбриджския университет в Лондон, от Университета в Чикаго и от други водещи институти, провели изследване на мозъчната дейност на 84 000 пациенти, прекарали Ковид-19. Било установено, че някои пациенти, особено боледувалите в тежка форма, продължават да не се чувстват здрави и след „оздравяването“ си. Оплакванията са главно от загуба на паметта, неспособност да се концентрират по-продължително време, замаяност.

Учените изтъкват, че такива когнитивни проблеми са присъщи за остаряването на мозъка в продължение на десетки години, докато тук са настъпили за няколко месеца след преболедуването. За друг необичаен признак съобщава Камила Ференци от Националния научноизследователски център по невробиология в Лион: около една трета от 300 пациенти, преживели коронавирус, започнали да долавят странни миризми – на оцет, прах, хлор, белина, кръв, желязо, дим… „Ароматите“ се появили известно време след оздравяването и засега учените не могат да обяснят какво ги предизвиква.

Сред най-честите оплаквания на преболедували инфекцията са честото главоболие, сънливост, проблеми със запаметяването, загуба на обонянието и вкуса, конвулсии. Като едно от дългосрочните последствия се сочи и опадането на косата.

По данни на специалисти всеки четвърти оздравял пациент забелязва този проблем няколко месеца след заразяването си с вируса. Други трайни проблеми, установени при някои (не всички!) пациенти са сърдечни аномалии, бъбречна недостатъчност, психични проблеми, проблеми със слуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.