Направи си сам: Измиващ шампоан със сода за здрава и красива коса

Все повече започваме да използваме по-натурални и природни алтернативи на химическата козметика. Содата за хляб е полезен продукт, с които можете да си направите ефективен шампоан за коса. Така ще миете косата си и ще стимулирате нейната жизненост, растеж, балансираност. Измиването на косата със стандартни шампоани може да доведе до раздразнения, сухота или повишено омазняване на скалпа, накъсване и увреждане на косъма. С помощта на содата можете да предпазите косата си от вредното влияние на пресушаващите съставки в шампоаните.

Как да си направите шампоан със сода?

Тъй като стандартните шампоани лишават косата от естествените ѝ масла, вследствие на което скалпът или става прекалено сух, или мастните жлези започват да секретират още повече себум, за да компенсират сухотата. Резултатът е мазна коса със сухи краища и раздразнен скалп.

В такива случаи содата е естествена алтернатива на измиващите средства, защото съдържа минерали, които имат почистващи, изсветляващи и регенериращи свойства. Содата придава повече обем на косата и стимулира нейния блясък, пише az-jenata.bg.

За да си направите шампоан със сода, смесете една част сода за хляб в три части вода. Разбъркайте добре. Можете да правите шампоана всеки път преди измиване, а можете и да го съхранявате в бутилка. Разклащайте бутилката преди всяка употреба. Намокрете косата си добре. Изсипете съдържанието върху косата. Масажирайте с пръсти. Оставете да подейства 1 до 3 минути. След това изплакнете.

За да изплакнете шампоана със сода за хляб, който е основа, можете да използвате киселина. Тя неутрализира действието на основата. За целта най-подходящ е ябълковият оцет.

Вода за изплакване с ябълков оцет

Содата е силно алкална и затова косата и скалпът се нуждаят от неутрализиране на този ефект чрез балансиране на pH-то. Ето защо изплакването на косата може да стане с ябълков оцет, който е киселинен и неутрализира ефекта на основата.

Смесете една част ябълков оцет с четири части вода. Разбъркайте добре. Изплакнете косата си с тази смес след измиване с шампоана със содата. Постарайте се да разнесете изплакващата смес от корените до върха на косъма. Ако използвате студена вода, това ще запечати влагата в нея и ще изглади косата, правейки я да изглежда още по-блестяща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *