Наричат сместа от куркума и черен пипер вълшебна

Учени от университета в Мичиган откриха, че сместа от черен пипер и куркума може да играе важна роля в превенцията и дори лечението на рака на гърдата.

Въпреки че самата куркума има лечебни свойства, когато се приема перорално, тя се абсорбира слабо, защото се метаболизира много бързо в черния дроб и чревните стени. А черният пипер увеличава бионаличността на куркумина, който помага в борбата с рака, възпалението и инфекциите, с 2000%.

Ето за какво е подходяща смес от куркума с черен пипер:

1. Защита срещу рак.

Според изследването пиперинът, съдържащ се в черния пипер, почти хиляда пъти увеличава бионаличността на куркумин, вещество в куркумата, което има противораково действие. Без пиперин усвояемостта на куркумина е доста ниска. Изследване, публикувано в списанието за изследване и лечение на рака на гърдата, казва, че комбинирането на куркумин с пиперин убива раковите стволови клетки.

2. Намаляване на болката и възпалението.

Комбинацията от пиперин и куркумин засяга повече от 700 гена, инхибира активността и синтеза на циклооксигеназа-2 (COX2) и 5-липоксигеназа (5-LOX), както и други ензими, отговорни за възпалителните процеси.

3. Отслабване.

Сместа от куркума с черен пипер помага за отслабване. Пиперинът има пирогенен ефект, тоест ускорява метаболизма и увеличава количеството изгорени от организма калории. Смята се също, че той допринася за усещането за ситост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Баба от село ми даде тази рецепта за спукани капиляри, разширени вени и стрии
Next post Колко е вредно разтворимото кафе?