Народна медицина: Дървесна гъба от бреза мори рака

Гъбата чага най-често расте по брезите, затова се нарича още черна брезова. Рядко се среща по други видове дървета – ела, бук, бряст, клен. Спорите на тази гъба се развиват, когато попаднат в повредена област на кората. Нарастват в неправилна форма, като достигат 5-40 см в диаметър и дебелина 10-15 см. Повърхността на натрупване е черна, покрита с многобройни пукнатини. От вътрешната страна чага е тъмнокафява, близо до дървото става с червеникаво-кафяв цвят.

Гъбата чага е малко популярна у нас, но в Сибир и Азия от незапомнени времена се прави чай от нея. Оказва се, че това е много достъпна гъба, която расте изключително върху брези във високите части на нашите планини. Тя се различава от повечето дървесни гъби с това, че е твърда, почти колкото дървото приемник, върху което паразитира. Чагата е традиционно използвана в медицината на Русия и в по-ново време се смята, че тя е най-силното оръжие срещу рака. Хиляди са безнадеждно болните, на които е помогнала.

Такива случаи има и у нас, като последният е на Митко Проданов от Варна, който успял да се отърве от рак на дебелото черво. За направата на илача с брезвата гъба се вземат 100-150 г от нея. После се заливат с изворна вода. Оставят се да престоят 3-4 часа във водата, след което се смилат, за да се получи кашица. Когато сместа изсъхне, се получава прах, който се съхранява в памучна торбичка. След това се вземат 3 с.л. от този прах и се заливат отново с изворна вода. Течността се загрява най-много до 55 градуса. Слага се в термос да преседи една нощ. На сутринта се прелива в буркан и се приема по половин чаша 3-4 пъти на ден 30 минути преди храна.

Отварата може да се съхранява 3-4 дни на хладно място. След това се приготвя нова. Прахът от гъбата обаче може да се използва 2 пъти, като втория път престоява не една нощ, а цяло денонощие. Има и друг вариант на рецептата. При него чагата се залива с преварена вода, така че да я покрие. След това се смила и една част от нея се залива с 5 части от водата, в която е киснала. После се загрява до температура 50 градуса.

Сваля се от огъня и престоява 2 денонощия. Прецежда се през няколко слоя марля и течността се излива в отделен съд, като към нея се добавя още вода до получаване на първоначалния обем. Тази смес се държи не повече от 3-4 денонощия на хладно място. Приема се по една чаша до 3 пъти на ден 30 минути преди хранене. И още нещо – чагата не трябва да се приема едновременно с вливане на глюкоза, както и при лечение с пеницилин или негови производни. Противопоказни за приемане на отвара от гъбата са още хроничният колит и дизентерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *