Народни рецепти и съвети за лечение на подагра

Подаграта е заболяване на ставите, за което са характерни внезапните пристъпи. Те се съпровождат със силна болка, най-често на големия пръст на крака. В превод от гръцки подагра означава “кракът в капан”. Болката е нетърпима, на човек му идва да закрещи, дори и пръстът му да е само подут и зачервен. А възпалението може да се превърне в хронично и пристъпите да се повтарят. Това води до деформация на ставата. И се дължи основно на отлагането на урати – т.е. соли на пикочната киселина.

В интерес на истината подаграта е болест на мъжете. Те 10 пъти по-често страдат от жените. Но мъките са еднакви. При това, след 5-6 дни пристъпът изчезва, но само за да се появи пак отново и неочаквано.

Подаграта е метаболитна, т.е. обменна болест, провокирана от неправилния начин на живот.

Заради липсата на фермент, който да разтваря пикочната киселина, нейните соли във вид на малки кристалчета засядат в кухините на ставите. Част от тях дори се наместват в бъбреците. И така възниква своеобразно депо за образуване на камъни в тях. Обмяната на пикочната киселина се нарушава в резултат на затлъстяване, на захарен диабет и други ендокринни болести. А също и при бъбречни болести.

Какво друго да ви посъветваме, освен да се придържате към лечението. Но най-важното е да промените начина си на живот, за да не се допусне затлъстяване, за да не се стигне до захарен диабет и други ендокринни болести. И когато излекувате поредния пристъп, да се заемете с истинска профилактика.

ВНИМАНИЕ!

Лечението на подаграта винаги започва с диета за подагра . Най-напред намалете количеството постъпващи с храната пурини – бъбречета, дробчета, сърце, концентрирани бульони, пушени продукти, ряпа, домати, цветно зеле. Категорично се забраняват яйцата, кафето, шоколадът, гроздето, мазните торти, лютивите продукти. Ограничете и бобовите продукти. Наблягайте на киселомлечни продукти, хляб, сирене, картофи, ябълки, сливи, круши, праскови. Приготвяйте месото и рибата на пара – яжте не повече от 2 пъти в седмицата от тях. Вие трябва да пиете повече течности. При остър пристъп си направете разтоварващ ден – само на ябълки или зеленчуци, както и обилно пиене.

В превод от гръцки подагра означава “кракът в капан”. Болката е нетърпима, на човек му идва да закрещи, дори и пръстът му да е само подут и зачервен. А възпалението може да се превърне в хронично и пристъпите да се повтарят. Това води до деформация на ставата. И се дължи основно на отлагането на урати – т.е. соли на пикочната киселина.

Съвети за физическа активност при подагра

– Ходене и бягане с високо повдигане на бедрата. Бавно ходене, като на всяка крачка изпъвате коляното към гърдите.

– Махове с едва прегънат десен крак – отпускайте и напрягайте, като постепенно увеличавате амплитудата.

– Застанете с крака на ширината на раменете. Приклекнете на един крак, а другия изпънете настрани и опрете на пода.

– Извършвайте упражнението “ножица”. Легнете по гръб, изпънете краката и извършвайте маховете, като кръстосвате краката си.

– Легнете по гръб и бавно и максимално повдигайте и отпускайте десния крак. След това другия.

– Опрете се до стената с изпънати ръце. Бавно прегъвайте болния крак в коляното, опитвайки се да докоснете ханша.

– Седнете на стол и се опитайте да образувате права линия, съединявайки стъпалата откъм пръстите. След това направете същото – този път опирайки петите една до друга и пак да образувате права линия – доколкото можете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *