Настинка, коронавирус или грип? Как да ги различим

Настинка, коронавирус и грип са трите основни здравни проблема, с които се борим този сезон. Инфекциите могат да се проявят с подобни симптоми, но разликата между тях се крие в продължителността, интензивността и локалността на тези симптоми.

Лекарите обясняват какви характеристики позволяват да се направи разлика между настинка, коронавирус и грип. Британският фармацевт Навид Соле направи своите препоръки по този проблем; коментарите му бяха публикувани от изданието Express.

Експертът подчертава, че въпреки сходството на симптомите, всеки вирус и инфекция има свой специфичен набор от явления, които ги маркират.

„Тези инфекции могат да се проявят със симптоми като кашлица, възпалено гърло, треска. Разликата между болестите се крие в общата картина на симптомите за всяко заболяване, както и в степента, до която преобладава този или онзи симптом “, каза лекарят.

Втрисане. Според фармацевта симптомите на настинка по правило се понасят лесно, интензивността им значително намалява след два до три дни, което не се случва при грип или коронавирус. Хората с настинка са по-склонни да имат хрема или запушен нос. Обикновено това не води до сериозни здравословни проблеми като пневмония.

Грип и коронавирус. И двете инфекции могат да доведат до сериозни заболявания и усложнения, а също така имат общи симптоми: суха кашлица, треска, студени тръпки, възпалено гърло, мускулни болки или болки в тялото, главоболие и умора.

Разлика между грип и коронавирус. Един от основните маркери на covid е загубата на обоняние. С ARVI също може да бъде нарушено обонянието, но обикновено това се предшества от запушен нос, хрема, които продължават да съществуват и в бъдеще. При заразяване с коронавирус има почти пълна загуба на обоняние и вкус, въпреки че дишането през носа може да остане нормално.

Освен това грипът се характеризира с драматично начало – тази инфекция много бързо, след първите прояви на неразположение, се превръща в болезнено тежко състояние. При covid симптомите отнемат повече време, за да се развият от по-леки до по-тежки.

Фармацевтът Навид Соле посочи следните разлики:

  • Симптомите на настинка засягат предимно носоглътката и само малка част от тялото.
  • Грипът причинява усещане за увреждане на цялото тяло – температурата, болките се усещат по цялото тяло.
  • Коронавирусът се характеризира с постоянна треска, продължителна суха кашлица, която не се превръща в храчки и рязка загуба на миризма.

„Хората с настинка и грип обикновено показват симптоми, които достигат връх и отшумяват за 14 дни или по-малко, докато хората с коронавирус могат да проявят симптоми на заболяването от 7 до 25 дни“, обобщи експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *