Настинките и грипът ще избягат от вас с тези природни средства

Понякога мерките за дезинфекция и избягването на места със струпване на хора са недостатъчни да предотвратят респираторна инфекция. Затова е препоръчително да помислим как да укрепим имунитета си, особено ако сме сред групата на често боледуващите.

Доброто функциониране на имунната система има голямо значение за това как ще протече боледуването и дали ще се стигне до усложнения, пише puls.bg. Ето някои идеи за природни средства, укрепващи имунитета, които могат да помогнат за ускоряване на оздравителния процес.

Билки и лечебни растения

Черният бъз (Sambucus nigra) е почитано средство от природолечителите. От цветовете му се приготвят чайове и отвари, от плодовете – сиропи, тинктури и др. Плодовете на черния бъз способстват за понижаване на високата температура и са богати на ценни витамини, минерали и микроелементи, имат имуностимулиращо действие и съдействат за подсилване на защитните сили на организма при грип и други респираторни вирусни инфекции. Добре е да се започне прием под избраната форма още при първи симптоми на разболяване.

Ехинацея – слави се като един от най-мощните природни имуностимулатори и е една от най-добре проучените билки за респираторни инфекции. Ехинацеята значително повишава устойчивостта към грип, а също така облекчава неприятните симптоми и скъсява продължителността на боледуване при настинка и грип. Влияе благоприятно при възпаление, болка, синузит, главоболие и др.

Етерични масла – нанасят се с леко втриване в долната част на стъпалата. При боледуване с цел подкрепа на имунната система може да се използват масло от риган, екстракт от семена на грейпфрут и др.

Важно: Някои билки и етерични масла могат да бъдат противопоказни по време на бременност или при наличие на някои хронични заболявания, затова е добре да се консултираме с лекар.

Хомеопатия – подходяща е за всяка възраст, безопасна е за групите на бременните и кърмещите жени, за най-малките деца (от нулева възраст), както и за възрастните хора с хронични заболявания и при прием на множество медикаменти.

Беладона – при грип с остро начало и рязко повишаване на температурата (болният е със зачервено лице, „стъклени“ очи, трескав, изключително чувствителен към светлина и шум), се препоръчва приложението на хомеопатичното лекарство Беладона. То е подходящ избор при всички респираторни инфекции, стартиращи внезапно, с висока температура (над 38.5С), както и придружени с възпаление на гърло и сливици.

Тъй като високата температура е част от оздравителния процес, не е препоръчително да се опитваме да я понижаваме рязко. Леко и умерено повишената температура (до 38 – 38,5 С) помага на организма в битката му с причинителите на инфекцията. В този случай е по-добре да подпомогнем тялото като консумираме храни, богати на витамин С и други антиоксиданти. Освен режим на почивка и полезни храни, можем да подкрепим организма и с помощта на Шуслеровата терапия.

Шуслеровите соли №3, №5 и №8 могат да помогнат за овладяване на високата температура, с която протичат грипът и други вирусни инфекции. Действието им е терморегулиращо, антисептично и успокояващо нервната система, а също и хидратиращо при сериозната загуба на течности. Безопасни са за приложение за всяка възраст и могат да се съчетаят с всеки друг вид терапия. В зависимост от това колко е висока температурата (дали е под или над 38,5 С), използваме различни соли: при температура под 38,5 С – Шуслерова сол №3, а над 38,5 С – Шуслерови соли №5 и №8. Приемат се по 1 табл. начесто, като могат да се смучат или да се разтворят във вода.

Хранителен режим

От гледна точка на натуропатията често боледуващите от вирусни инфекции трябва да се хранят с повече алкализиращи храни (плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти). Препоръчва се също по време на боледуване от грип или настинка да намалим или напълно да отстраним от храната си глутен съдържащите продукти, а също и млечните, месото, захарта. Да се храним най-вече с прясна растителна храна, както и с прясно изцедени сокове, плодови и зеленчукови.

Чесън – добре е чесънът да се превърне в чест гост на нашата трапеза със своето широко естествено антибактериално и антивирусно действие. Много полезен при настинка и грип, протичащи с хрема и кашлица с гъсти, слузести секрети. Освен да го включваме регулярно към храната си, може да се приема и под формата на добавки.

Джинджифил – това малко лютиво коренче има загряващ и противовъзпалителен ефект, който е особено полезен в сезона на грипа. Помага за повишаване на имунитета и улеснява изпотяването, което ни помага за отстраняването на токсините. Съдържа антивирусни и антисептични съединения, което го прави чудесно средство в помощ на организма при настинки, грип и възпалено гърло. Може да се приема ежедневно като чай или под формата на добавка.

Билков чай с лимон и мед плюс добавена щипка червен пипер кайен, който противодейства на грипа и настинката, може да помогне за облекчаване на възпалено гърло, кашлица или трудно отделящи се слузести секрети. За хората, които не са почитатели на лютото, подходящ заместител е канелата или малко настърган джинджифил (коренчето джинджифил също налютява, но е поносимо).

Необходимост от почивка

В 21 век сме приели за даденост, че се храним на крак, общуваме от разстояние – пак в движение, и боледуваме също така на крак, защото нямаме време за боледуване…

Забравили сме най-важното природно лекарство срещу грип и настинка – почивката! Болният няма място на работа сред колегите си, които могат да бъдат заразени на свой ред. Мястото му е у дома, защото се нуждае от този лечебен отдих, нуждае се от физическа и психическа почивка от стреса. По този начин даваме най-добрата подкрепа на тялото ни бързо и ефективно да преодолее болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Екзотичният помощник: 7 здравословни ползи от помелото
Next post Най-добрата диета за мъже: Сбогом, бирени коремчета!