Натурални напитки за понижаване на високото кръвно

Натурални напитки за понижаване на високото кръвно

Според прочувания през последните 20 години, по-голямата част от хората в икономически развиващите се страни имат стойности на кръвното налягане, които са по-високи, отколкото би трябвало да бъдат, като много от тях имат високо кръвно налягане.

Всъщност, милиони хора по целия свят се борят със симптоми на високо кръвно налягане или хипертония. Рисковете за здравето от поддържането на високо кръвно могат да бъдат артериално увреждане, аневризма, сърдечна недостатъчност, запушени или спукани кръвоносни съдове, намалена бъбречна функция и други.

Консултацията със специалист при най-малки съмнения за поддържане на високо кръвно е задължителна, както и следването на назначената от него терапия.

Тъй като високото кръвно се контролира и със здравословен начин на живот и хранене, вижте няколко полезни напитки, за които е известно, че помагат в контрола му.

Внимание! Имайте предвид, че те не заместват лечението, назначено от лекар, а само подпомагат терапията.

Доматен сок

Важно е обаче той да е домашно приготвен и да не му добавяте сол. Черен пипер, магданоз и лимон може за повече вкус, но солта задържа вода и обикновено с нея трябва да внимават хората, които имат проблеми с високото кръвно. Все повече западни изследвания сочат, че пиенето на една чаша доматен сок на ден може да насърчи здравето на сърцето. Според учени, доматеният сок подобрява както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане, както и LDL холестерола.

Комбуча

Това е вид ферментирал чай, който е много богат на полезни бактерии, която има ползи за здравето на храносмилателната система. Също така повишава енергийните ни нива, спомага за детокса на организма и свалянето на високото кръвно, повишава имунитета, укрепва костите и други. Този ферментирал пробиотичен чай може да си го приготвите сами, чрез закупуване на специална гъба или да си вземете готова напитка.

Мляко

Прясното мляко е чудесен източник на калций и протеини, които са много важни за здравето на сърцето. Към него може да добавите канела на прах, за която също има данни, че допринася за естественото балансиране на стойностите на кръвното налягане. Ако ще подслаждате млякото си, добавете мед или стевия, а не обикновена захар. За тези от вас, които не обичат прясно мляко, могат да пробват с кисело.

Сок от нар

Наровете не само са богати на хранителни вещества като фолиева киселина и витамин С, но и имат мощни противовъзпалителни ефекти. Пресният сок от тя се счита за една от най-полезните напитки за здраво сърце и при високо кръвно. Нарът ни осигурява и минерала калий, който е един от най-важните за контрола на кръвното налягане. Също така е богат на калций, магнезий, витамини С и К1.

Сок от горски плодове

Подобно на наровете, плодовете, като боровинките, са известни със своите антиоксидантни свойства. Според западно изследване, консумирането на сок от червени боровинки или череши може да подобри кръвното налягане. Друго проучване публикувано в NatureTrusted Sourcein 2016, установява, че консумацията на горски плодове понижава както кръвно налягане, така и LDL холестерола.

Ако ще консумирате сок от горски плодове, най-добре си го пригответе сами или купувайте такъв, който няма добавени консерванти и захари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *