На какви безплатни прегледи имате право всяка година, ако се осигурявате

На какви безплатни прегледи имате право всяка година, ако се осигурявате

Посочени ли са правата ми на годишен профилактичен преглед, за да се запозная с тях? За всички здравноосигурени лица над 18-годишна възраст (жени и мъже), независимо дали са диспансеризирани или не, НЗОК заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно.

Той се осъществява от общопрактикуващия лекар и включва: анамнеза и подробен статус, изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение (ориентировъчно, без определяне на диоптри), измерване на артериално налягане, електрокардиограма и изследване на урина с тест-ленти за протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH; определяне на кръвна захар на гладно в лаборатория при наличие на риск по-голям или равен на 12 точки.

Оценката за риск от развитие на захарен диабет се осъществява на всички лица над 18-годишна възраст по FINDRISK – въпросник за риск от развитие на захарен диабет в следващите 10 години. Останалите изследвания, включени в обема на профилактичния преглед, са в зависимост от възрастовата група, в която попадате.

Конкретно за жени от 50 до 69 години, включително: мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години.

Над 65 години (жени и мъже):

1. ПКК – ежегодно за календарна година;

2. Триглецириди;

3.1. общ холестерол, HDL за лица без сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност (ХБН);

3.2. LDL-холестерол (за лица със сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, ХБН) – един път на 5 години.

Изследването на LDL-холестерол/общ холестрол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, (PSA за мъжете) в рамките на календарната година, направено по друг повод не се провежда повторно по време на профилактичния преглед.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *