На какви безплатни прегледи имате право всяка година, ако се осигурявате

Посочени ли са правата ми на годишен профилактичен преглед, за да се запозная с тях? За всички здравноосигурени лица над 18-годишна възраст (жени и мъже), независимо дали са диспансеризирани или не, НЗОК заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно.

Той се осъществява от общопрактикуващия лекар и включва: анамнеза и подробен статус, изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение (ориентировъчно, без определяне на диоптри), измерване на артериално налягане, електрокардиограма и изследване на урина с тест-ленти за протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH; определяне на кръвна захар на гладно в лаборатория при наличие на риск по-голям или равен на 12 точки.

Оценката за риск от развитие на захарен диабет се осъществява на всички лица над 18-годишна възраст по FINDRISK – въпросник за риск от развитие на захарен диабет в следващите 10 години. Останалите изследвания, включени в обема на профилактичния преглед, са в зависимост от възрастовата група, в която попадате.

Конкретно за жени от 50 до 69 години, включително: мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години.

Над 65 години (жени и мъже):

1. ПКК – ежегодно за календарна година;

2. Триглецириди;

3.1. общ холестерол, HDL за лица без сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност (ХБН);

3.2. LDL-холестерол (за лица със сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, ХБН) – един път на 5 години.

Изследването на LDL-холестерол/общ холестрол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, (PSA за мъжете) в рамките на календарната година, направено по друг повод не се провежда повторно по време на профилактичния преглед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *