Незаменимите ползи от ореховите листа

Орехът е дърво, популярно със своите лечебни качества в целия свят, което дължи славата си на факта, че различни негови части могат да бъдат използвани за лечение на различни здравословни проблеми. Със сивкавата кора, дългите зелени листа вкусните ядки, това дърво може да израсте до 25 метра на височина.

Употребата му е била известна още в древен Рим, където жителите му вярвали, че плодът на растението, имащ формата на човешки мозък, е ефективен в борбата с болестите на главата. Други култури смятали, че те наподобяват формата на мозъка на Бог Юпитер, който в гръцката култура се припокрива със Зевс. Съставът му е полезен предимно поради количеството танини, инозита, юглона, югладина, смолистите и пектинови минерали.

Плодовете, известни като ядки се използват широко в готвенето, печенето или консервирането. Те са богати на незаменими мастни киселини, известния „добър холестерол“, витамин С, който се бори със свободните радикали и мангана. Трябва да се избягват от хора с чувствителен към танин стомах, тъй като тези съединения имат високо ниво на киселинност и могат също да причинят дискомфорт и пристъпи на повръщане.

Ползи за здравето

Всички части на растението и особено листат на дървото се използват за заместване на антисептици, листата му все още имат ароматно масло, а чаят от тях помага за намаляване на глюкозата, присъстваща в урината, като се прилага широко при лечението на пациенти с диабет. Често се използва за приготвяне на интимна вана за жени, отблъскване на насекоми и заздравяване на рани и обриви.

Чаят от орехови листа има стягащо, антисептично, лечебно, тонизиращо въздействие и доказани хипогликемични свойства. Известен е и с това, че се използва за борба с чревните паразити, но за тази цел трябва да се прилагат повече корите на все още зелените плодове. Плодовете могат да се използват за декорация на торти, пайове, хляб, наред с останалите продукти.

Добро билково средство

Чаят, приготвен от изсушени листа на орех се използват успешно при:

· Възпаление на матката, пикочния мехур, яйчниците

· Анемия

· Ангина

· Артрит

· Акне

· Диабет

· Диария

· Слабост

· Подагра

· Хемороиди

· Жълтеница

· Примеси в кръвта

· Лош дъх

· Суха кожа

· Ревматизъм

· Изпотяване

Освен като чай, отварата от орехови листа се използва успешно при лечение на рани, обриви и тумори

Начин на приготвяне на чая:

1. Сложете 2 супени лъжици в литър вода

2. Оставете го да ври в продължение на 10 минути

3. След това отстранете от котлона и оставете да престои покрит за 10 минути

4. Прецежда се и е готов за употреба

5. Приемайте 2 до 3 чаши на ден

Противопоказания:

Употребата на орехов чай не се препоръчва за пациенти с чувствителен към танин стомах. За тях консумацията може да доведе до дискомфорт, повръщане и реакции на свръхчувствителност като дермално и очно дразнене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *