Нелекуваната язва крие сериозни опасности

Нелекуваната язва крие сериозни опасности

Успокояващото при язвата на стомаха и дванадесетопръстника е, че на тях може да се въздейства директно, благодарение на което добрите резултати, при правилно проведено лечение, обикновено не закъсняват.

Но ненавременното диагностициране и лечение на язвата, както и нехайното отношение на пациента към подобно оплакване може да доведат до усложнения.

Едно от най-честите остри усложнения е кръвоизливът

Той се провокира обикновено през пролетния и есенния сезон от психични травми, умствено и физическо напрежение, прием на алкохол и язвообразуващи медикаменти на фона на вече съществуваща язва. В зависимост от местоположението на язвата (преди или след прехода между стомаха и дванадесетопръстника) кръвоизливът може да се изрази като еднократно или многократно повръщане на тъмнокафяви материи. Докато леките кръвоизливи водят до краткотрайна обща слабост, тежките могат да доведат до шок, а в някои случаи, макар и рядко, да завършат с трагичен край.

Много често кръвоизливите се усложняват с т. нар. перфорация или спукване на язвата, особено когато тя е на дванадесетопръстника, отново пролетно или есенно време. Първоначално само малка част от болните повръщат, но с настъпването на обширен перитонит повръщането става постоянно. Тези две остри усложнения изискват незабавно болнично лечение и често хирургическата намеса се оказва животоспасяваща.

Докато острите усложнения са осезаеми и за тях се взимат спешни мерки,

хроничните усложнения остават дълго време “скрити”

и се изявяват едва тогава, когато е трудно тяхното повлияване. Преди всичко тук става дума за постепенното стесняване на прехода (пилора) между стомаха и дванадесетопръстника в резултат от периодичното образуване и заздравяване на язвени процеси с образуване на груби деформиращи лигавични ръбци.

В началото на процеса повръщанията след нахранване зачестяват и предвижването на храната от стомаха към червата се забавя. Когато процесът напредне значително, тя се задържа в стомаха и се подлага на гнилостен разпад. Появява се постоянна тежест и болка под лъжичката, безапетитие, кисели и шумни оригвания с миризма на развалена храна. Ако не се вземат мерки в началния стадий, като такива в доста широк спектър предлага билколечението, подходящият хранителен и двигателен режим, назначени от лекар специалист, то в крайните стадии единствената помощ за спасение на човешкия живот може да дойде от страна на хирурга.

Най-неблагоприятното усложнение на стомашна язва е израждането й в рак

Ето защо ако в хода на лечението язвата не се подобри или не изчезне, това може да е сигнал за подобно израждане. Една язва може да се заздрави за време от 6 седмици до 12 месеца в зависимост от общото състояние и съпътстващите заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *