Немският кардиолог: Аспиринът пази от инфаркт, ако се пие вечер!

Улф Ландмесер е немски специалист по кардиология и вътрешна медицина. Той е професор в Института за здравни изследвания в Берлин и ръководител на Медицинската клиника по кардиология в Charité в Берлин. В интервю за немска медия той обяснява как да разпознаем най-лесно предстоящ инфаркт и как можем значително да увеличим шансовете си за оцеляване при спешни случаи.

„Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт сред германците наред с рака. 300 000 германци годишно получават инфаркт, от които около 50 000 умират. Ако разпознаете сърдечния удар навреме, може драстично да увеличите шансовете си за оцеляване. Защото най-критични са първите моменти след инфаркта. Симптомите, на които трябва да обърнете специално внимание, са няколко: натиск върху гърдите – сякаш слон е седнал върху тях; болка, излъчваща се към шията и лявата ръка; силна болка в корема“, казва професорът.

„Ако разпознаете тези симптоми в себе си и може би дори усещате задух или паника, незабавно трябва да се обадите на спешна помощ“, категоричен е лекарят. Освен това според професора по кардиология приемането на аспирин може да спаси живота ни. Този препарат разрежда съсиреците в сърдечните съдове, които всъщност причиняват инфаркта.

Лекарството понижава тромбоцитната активност – способността на кръвните клетки да прилепват една към друга и да образуват тромби. Известно е, че тромбоцитната активност е най-висока сутрин. Милиони пациенти приемат всекидневно ниски дози аспирин, за да се предпазят от сърдечен удар, коронарни заболявания и инсулт. Специалистът и колегите му обаче са установили, че е от съществено значение кога се приема всъщност аспиринът и че за най-благоприятен ефект хапчето трябва да се пие преди лягане.

„Тъй като повишената тромбоцитна активност допринася за по-висок риск от остри сърдечносъдови събития, тази проста промяна – преминаването от сутрешен към вечерен прием на аспирин, може да е от полза за милиони пациенти, страдащи от болести на сърцето, които всекидневно пият лекарството“, казва лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *