Неприятен вкус в устата: За какво сигнализира тялото?

Неприятният вкус в устата е един от тревожните признаци, които могат да показват здравословни проблеми.

Метален вкус в устата – какво означава това? Според британския лекар Софи Нютън, металният вкус в устата може да се появи поради много заболявания, включително опасни инфекции. Обикновено той говори за факта, че малко количество кръв е навлязло в устната кухина, на което са реагирали вкусовите рецептори.

Ако в допълнение към металния вкус има и неприятна миризма, това може да показва сериозни проблеми с бъбреците.

Също така, ако усещате метален вкус, температурата се е повишила, кръвта се е появила по време на дишане и трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Какво означава, ако имате сладък вкус в устата си?

Сладък вкус и мирис означава, че се е развило състояние като диабетна кетоацидоза. Среща се при хора, страдащи от инсулинова резистентност и диабет. В случай на кетооцитоза, клетките на тялото не получават достатъчно глюкоза, която е необходима за производството на енергия. Това се дължи на нарушена чувствителност към инсулин.

В стремежа си да компенсира това, тялото започва да използва мазнини вместо глюкоза. В същото време ще произвежда и кетони. Именно заради тях в устата се появява сладък вкус, напомнящ на презрели плодове.

Солен вкус – за какво говори?

Доктор Азад Ейрумлу твърди, че соленият вкус в устата показва дехидратация и липса на течности в организма. В този случай тялото започва да произвежда по-малко слюнка и се опитва да спести вода. Усещането за сол, което получаваме с храната, става по-интензивно.

Но, липсата на влага в устата също може да означава сериозни проблеми. По-специално, ако е придружено от възпалено гърло, усещане за сухота или лепкавост, солен вкус и лош дъх, затруднено преглъщане или дъвчене. Така се проявяват инсулт, болест на Алцхаймер, диабет и някои автоимунни заболявания (синдром на Sjogren и ХИВ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *