Неспокойният сън – сигнал за автоимунно заболяване

Различни смущения на съня може да са ранен признак за неврологично заболяване. Движенията по време на сън може да са заради автоимунно заболяване, казват специалистите. Безсънието или лошото качество на съня може да са свързани с редки, предизвикани от антитела невроимунологични заболявания.

Пациент на 69 г. съобщава, че е много активен по време на сън и дори два пъти е падал от леглото. Сънят не му носел отмора, затова отново заспивал през деня, без да иска. Месеци по-късно мъжът получава затруднения в походката, имал проблеми с моториката на очите. Имал симптоматика с неволни движения, които били внезапни и неконтролируеми.

Едва тогава при него било диагностицирано рядко, описано едва преди няколко години автоимунно заболяване – анти-IgLON5. Наричат го още автоимунна енцефалопатия с парасомния и обструктивна сънна апнея. Синдромът се характеризира с комплексно, напреднало разстройство на съня.

Друг пример е 33-годишен мъж, който заради проблеми със съня разбира, че има мозъчен тумор. Година и половина по-рано пациентът се оплаквал от екстремна умора през деня, хипнотични халюцинации и проблеми с движенията по време на сън.

Едва след изследване в специална лаборатория за съня се стигнало до точната диагноза. Смущенията в съня били първи сигнал за тежко невроимунологично заболяване и при 52-годишен мъж. Две години го мъчело безсъние.

След това се появили симптоми като миалия и крампи. Едва тогава лекарите диагностицирали синдрома на Морван, форма на автоимунен енцефалит. Затова лекарите съветват, ако системно не можем да спим добре нощем, веднага да потърсим причината за това чрез консултация с невролог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *