Не ги подценявайте! Кои семки на плодове са ценни за здравето ни?

Много често се случва да изхвърляме най-ценните и богати на вещества съставки право в кофата за боклук. Така нечестно постъпваме с редица плодове – ябълки, круши, грозде, диня. Пренебрегваме семките им може би, защото са твърди и не отговарят на вкусовите ни очаквания. Истината е, че те са много полезни за организма, съдържат голямо количество антиоксиданти, а някои от тях се приготвят като деликатеси в някои части на света.

Семките на ябълката

Семките на ябълката са богати на йод и освен това съдържат веществото пектин, което представлява разтворими естествени влакнини, които намаляват нивата на холестерол в кръвта. Именно затова е много полезно да хапвате по една ябълка на ден със семките. Казваме по една, защото освен полезните вещества, семките на ябълките съдържат и опасното вещество амигдалинов гликофид, което при разграждането в организма отделя опасна киселина.

Семките на крушата

Почти може да се каже, че семките на крушата съдържат повече хранителни вещества, отколкото самия плод. И още – аминокиселини, растителни мазнини и витамини. Както в семките на ябълката, така и в тези на крушата се съдържат активни вещества, които действат като мотор за всички процеси в организма. Освен това семките на плода имат доказано противоглистно действие. Това се обяснява със съдържащи се вещества, които ефективно прочистват чревната микрофлора.

Семките на гроздето

Семките от грозде се използват активно от козметичната индустрия. Добавят се в различни кремове и маски за лице, защото съдържат благотворни за кожата съставки – най-вече витамини като А, Е и С. Съдържащата се линолова киселина в тях пък забавя възпалителните процеси. И още – гроздовите семки забавят процесите на стареене, хидратират кожата и действат добре срещу акне. Концентрирано съдържание на полезните вещества на семките се съдържат в екстрактът от гроздови семки. Него можете да използвате за обтриване на кожата – за да е мека и нежна. Можете и да си направите пилинг на тялото от стрити семки.

Семките на тиквата

Какво да кажем за тях – отново концентрират силни и полезни за тялото съставки – витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие. Витамин Е и А, селен и цинк пък са силно оръжие за борба с бръчките. С тиквените семки можете успешно да преборите депресията и умората като подобрите настроението си. Положително действие оказват и за доброто зрение.

Семките на динята

Семките от динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Сигурно следващият път ще се замислите преди да изхвърлите семките на плодовете в кофата за боклук. Има едно важно правило при тяхното консумиране и използване за разкрасителни цели – не трябва да се пекат или да се обработват термично, защото губят голяма част от ценните си съставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *