Не допускайте тези 4 грешки със слънцезащитата на плажа

Използването на слънцезащита е важно и последните години дерматолозите не спират да алармират за това. Ако се излагаме се незащитени на слънчеви лъчи, последствията могат да бъдат наистина сериозни. Добре подбраната козметика трябва да предпазва от UVA и UVB лъчи, което означава, че тя не просто предотвратява слънчево изгаряне, но и появата на бръчки и пигментни петна, освен това понижава риска от развиване на рак на кожата.

Важно е също продуктът да е с висока степен на защита (SPF30 или повече) и да съдържа минимално количество вредни съставки. Спазвайки тези основни правила можете да закупите наистина полезен продукт, но знаете ли, че има няколко често срещани грешки при използването на слънцезащита, които вероятно правите и вие? Вижте кои са 4-те най-популярни.

1. Пестеливо нанасяне

Много хора използват по-малко количество продукт, което намалява степента на защита и всъщност се оказва, че не се възползвате от фактора, оказан върху опаковката. Необходима ви е доза колкото шот чаша, за да покриете ефективно тялото си, а за лицето и шията си се нуждаете от около ½ с. л.

2. Нанасяте слънцезащита, когато пристигнете на плажа

Може би сте срещали информация като: “нанесете 20 минути преди излагане на слънце” върху етиката на някои продукти и тя не е за подценяване. Това се дължи на факта, че активните съставки имат нужда от повече време, за да се абсорбират от кожата. Освен това е много по-лесно да нанесете козметиката без да пропуснете някоя зона, докато сте още у дома.

3. Не нанасяте повторно

Знаете ли, че само 33% повтарят приложението на слънцезащитните продукти, както е указано върху етикетите на Filorga, например? За съжаление слънцезащитните продукти нямат магическите свойства и веднъж нанесени не предпазват завинаги. Дори тези, маркирани като водоустойчиви, имат около 80-минутно действие във водата. Затова всеки път след мокрене, избърсване или на всеки 2 часа – нанасяйте посоченото по-горе количество продукт, за да сте сигурни, че сте наистина защитени, пише 19min.bg.

4. Не използвате слънцезащита, когато е облачно

Слънчевите лъчи ви изглеждат безопасни, когато се прокрадват между облаците? Не разчитайте на подобни мисли, защото 80% от UV лъчението все пак атакува вашата кожа. Често хората имат погрешно схващане за това колко слънчеви лъчи всъщност поглъща тялото и мислят, че само на плажа са подложени на пагубното им действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вижте какво лекува депресията – слънцето
Next post Чужденци изнасят с туби водата от лековито аязмо в Добърско