Не само в кулинарията: 10 ползи от кимиона за здравето

Една от най-често използваните в кулинарията подправки е кимионът. Използваме го за приготвянето на маринати за месо, овкусяване на кайма, при печива, супи и други. Освен вкусна подправка, за кимиона е известно, че спомага за подобряване на мозъчното здраве, стимулира отделянето на кърма. Разбира се не бива да прекаляваме с консумацията, но при умерена вижте за какво е полезен.

1. Кимионът е богат на желязо, което го прави подходяща подправка за консумация, ако страдате от анемия и свързаните с нея неразположения като слабост, летаргия, липса на концентрация и замайване.

2. Спомага за подобряване на храносмилането. Семената от кимион стимулират производството на ензими, които помагат за разграждането на макромолекулите като захар, мазнини, нишесте и протеини. За кимиона на прах се смята, че помага и при киселини и лошо храносмилане.

3. Помага при кашлица. Тъй като съдържа антиоксиданти и витамин С, кимионът помага при кашлица, но и при неразположенията свързани с астмата. Не на последно място засилва защитните сили на организма.

4. Кимионът съдържа антикарциногенни агенти като тимохидрохинон, тимохинон, тимол и дитимохинон. Съдържа големи количества етерични масла, които помагат за предотвратяване на увреждането на клетките от свободните радикали, сочат западни изследвания. Също така се смята, че консумацията му спомага за подобряване на функциите на всички органи в тялото.

5. Подобрява качеството на спермата. Семената на кимион съдържат цинк, за който е известно, че допринася за подобряване на качеството на спермата. Също така подобрява и настроението и помага при безсъние.

6. Регулира нивата на кръвната захар и спомага за секрецията на инсулин. Още една добра причина да добавите към менюто си семена от кимион цели или на прах.

7. За по-здрава коса. Кимионът е богат на различни хранителни вещества, които са полезни за косата, подобряват състоянието ѝ и се смята, че помагат и за намаляване на косопада.

8. Забавя признаците на стареене. Витамин Е и антиоксидантите в кимиона се борят срещу свободните радикали, присъстващи в нашето тяло, които засягат здравето и красотата на кожата ни. Старческите петна и бръчките са признаци на стареене, причинени от липсата на различни хранителни вещества. Освен това витамин Е в кимиона е мощен антиоксидант и един от най-добрите витамини за кожата.

9. Укрепва имунитета. Както вече споменахме, подправката кимион ни помага да подобрим имунитета си, тъй като има антибактериални и антивирусни свойства. Витамин С е един от важните антиоксиданти, присъстващи в кимиона. Той помага в борбата срещу свободните радикали, които водят до различни заболявания.

10. Още една полза от редовната консумация на кимион е, че се смята, че допринася за топенето на излишните мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *