Не се мръщете на миризмата на кисело зеле, то е незаменим лек!

Не се мръщете от миризмата на кисело зеле, скъсайте с мита, че то е враг на чувствителната ви храносмилателна система. Смело напълнете кацата със зеле, а като втаса, не се колебайте често да го сервирате на есенната и зимна трапеза.

Кисело зеле – традиционен лек за язва

Дори да страдате от язва или проблеми с червата, не пренебрегвайте тази традицоннна зимнина. Може да се изненадате, но киселото зеле също като сока от прясно зеле помага за лечение на язвена болест. За разлика от други зеленчуци при ферментация зелето не само запазва полезните си свойства, нои ги умножава. Млечно-киселите бактерии играят ролята на консерванти за витамините, включително и на толкова полезния вит. U. Освен това те подобряват дейността на стомаха и червата, помагат за преработка на храната и подобряват имунитета.

Американски гастроентеролози установили, че когато в храната на болни от пептична язва се включи ежедневна консумация на кисело зеле, те оздравяват 2 пъти по-бързо. Киселото зеле помага при възпаления на стомаха и червата, тъй като е отличен пробиотик. В случая млечно-киселите бактерии действат противомикробно и пречат на развитието на болестотворните микроорганизми, убиват ги продуктите от тяхната обмяна на веществата. Твърди се, че ако в продължение на 2-3 седмици ядете по 200 г. сурово кисело зеле дневно, ще решите стомашните си проблеми.

Елегантна фигура с кисело зеле

Това не е поредната диетична фантасмагория, а научно доказан факт. Ако искате да отслабнете, при това здравословно, редовно слагайте на трапезата си салата от кисело зеле. Тайната е в тартроновата киселина, която възпрепятства въглехидратите да се трансформират в мазнини.

Освен това засилва обмяната на веществаща, насища, а фибрите допълнително благоприятстват извеждането на шлаките и токсините. Да не забряваме, че зелето е нискокалорично и че 100 г. има само 30 ккал. Любопитно е, че за преработката му се изразходвата повече калории, отколкото то самото доставя на организма. Както е известно, зелето, вкл. киселото, съдържа голямо количество витамин С. Този витамин има силно атиоксидатно действие и намалява свободните радикали, освен това участва в метаболизма на мастната тъкан.

Киселото зеле е протектор срещу рака

Установено е, че по време на процеса на ферментация, се произвеждат изотиоцианати, които възпрепятстват растежа на рака. Глюкозинолатите в киселото зеле помагат да се активират естествените антиоксидантни ензими в организма. Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени. Нещо повече, преди години микробиологът проф. Янаки Караджов се спасил от рак на дебелото черво, благодарение на зелев сок и прополис.

За да може да пие големи количества зелева чорба, той приготвял киселото зеле по специална рецепта, така че тя да не е много солена: вместо 5 на сто, той слагал 0,9 на сто сол, при това морска, тъй като в нея се съдържа по-малко натриев хлорид, към зелевия сок по-късно добявал и прополис на прах. Разбира се, соколечението съчетавал и с определен хранителен режим.

Другите ползи от киселото зеле

Те не са малко, като се има предвид че в него се съдържат много витамини, минерали и ензими, които най-общо укрепват имунната система и така защитават човека от редица болести, в т.ч. вирусни и простудни. Калият в зелето има обезводняващ и обезкисляващ ефект. Желязото подпомага кръбообразуването и клетъчното дишане. Магнезият е много важен за мускулите и за сърцето. Цинкът пък има важно значение за съединителните тъкани, както и за мозъчната дейност.

Киселото зеле съдържа и ценния витамин B6. Той обикновено липсва в повочето растения, с изключение на водораслите. Вит. В6 допринася за доробто настроение, бори се със стреса, стимулира метаболизма на желязото и образуването на червените кръвни телца. Помага за доставката на кислород до клетките, стимулира клетъчния растеж и изграждането на костите, преработката на мазнините, активността на мускулите и най-вече на непрекъснато работещия сърдечен мускул. Богатото съдържание на витамин B 6 прави зелето незаменим помощник при белтъчната преработка.

Флавоноидите, които се запазват в киселото зеле,защитават стените на артериите от увреждане. Зелевата чорба подпомага и функцията на важната за организма щитовидна жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *