Не хвърляйте! Кората на банана – неочаквано полезна

Свикнали сме, след като изядем банана да хвърляме кората в кошчето за боклук, защото обелката вече не ни трябва. Да, ама не е съвсем така. Оказва се, че на Изток я консумират. Е, не в суров вид. Тя първо преминава през топлинна обработка.

Бананът е богат на витамините B6 и B12, магнезий, калий, има и протеини и фибри, но в кората му се съдържа най-вече калий и разтворими фибри. А допълнителните хранителни вещества като триптофан, повишават нивата на серотонина в организма, което пък се отразява благоприятно на настроението. В кората се откриват още и лутеин, който е мощен антиоксидант, който защитава очите от свободните радикали. Без съмнение можем да кажем, че лутеинът намалява риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация.

В повечето азиатски страни кората на банана се готви заедно с месестата част, но може да се изпържи отделно. Специалистите предупреждават, че е добре кората да бъде почистена добре преди консумация, защото е възможно плодовете да са излагани на различни химикали.

Месестата част на банана е източник на различни хранителни вещества, но най-вече на въглехидрати. Захарта, която се съдържа в банана, е най-много, когато кората му придобие тъмен цвят. Това е признак, че нишестето се е превърнало във фруктоза, захароза, глюкоза.

И ако това не ви е убедило да не изхвърляте банановите кори, то ще ви дадем още 10 причини защо трябва да ги запазите. Ако искате да имате гладка и нежна кожа на краката трябва да залепите корите от банана на петите, там където са най-засегнатите участъци. След като процедурата действа поне 10 минути, краката се изплакват с хладка вода.

Сухата и състарена кожа на лицето е спомен след маска с банан. Смачквате половин банан и малка част от кората му на каша и след това смесвате 1 с.л. мед и 2 с.л. заквасена сметана. Сместта се нанася върху лицето за 10 минути. След това почиствате с влажна кърпа.

Поставете бананова кора на ухапаното от насекоми място – това ще облекчи болката и сърбежа. Пак по същия начин може да лекувате и рани, изгаряния и одрасквания. Редовни компреси с кори от банан могат да спомогнат за премахването на упорити брадавици.

Корите от банан са богати на калий, който ще спомогне за израстването на растенията в градината. Заровете няколко обелки от банан в почвата близо до корена или да ги оставите над земята, за да се разградят. Полирането на листата на растенията също става с кора от банан.

Ако искате да почистите обувките си до блясък, а нямате боя за обувки под ръка използвайте вътрешната страна на обелките, излъскайте обувките, след което забършете със сух парцал или салфетка. Същото важи и за домакинските съдовете, които са загубили своя блясък.

Избелете си зъбите с бананова кора. Но тук ще ви трябва постоянство. Процесът е бавен. Резултатите ще са на лице след няколко месеца. Втривайте ги по цялата повърхност на зъбите.

Пречистването на водата от тежки метали става и с бананови кори. В тях се съдържат азотни, серни и органични съединения, които могат да се свързват с металите във водата. Учени са открили, че изсушени и смлени бананови кори бързо “елиминират” толкова успешно медта и оловото, колкото много други филтриращи материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *