Не яжте домати, ако страдате от тези болести

Не яжте домати, ако страдате от тези болести

Независимо какво твърдят италианците, най-вкусните и сочни домати са на Балканите. Всички ги обичат и не могат да откажат свежа салата с домати, но те трябва да бъдат хапвани с внимание, предупреждава zdrave.to.

В разгара на лятото се радваме, че можем да ядем много салати, а ползите от доматите са неоспорими. Съдържат много витамини (А, В2, В6, РР, Е, рядък витамин К) и полезни за здраво тяло киселини (винена, ябълчена и лимонена).

Но въпреки това този прекрасен зеленчук също може да нанесе вреда, и то значителна. Има огромна категория от хора, които изобщо не трябва да посягат към доматите, но съществуват и такива, които ги ядат неправилно, като по този начин увреждат здравето си.

Ето в кои случаи да избягваме консумирането на домати:

1. Алергия

С доматите (както и с други плодове) трябва да внимавате с алергиите си. Някои изобщо не бива да ядат домати.

2. Холелитиаза

Органичните киселини участват в процесите на храносмилането, активират стомаха, панкреаса и засилват двигателната функция на червата. Но при наличие на жлъчнокаменна болест – ситуацията може само да се влоши от доматите. Те имат много силен холеретичен ефект.

3. Бъбречно заболяване

Ако имате проблеми с пикочно-половата система, тогава не можете да ядете много домати. Оксаловата киселина има лош ефект върху водно-солевия метаболизъм. Варените и консервирани домати водят до растежа на камъни в бъбреците, ако има такова предразположение.

4. Болести на ставите

Поради същата оксалова киселина, доматите причиняват силна болка в ставите. така че не можете да ги ядете, ако имате проблеми с опорно-двигателния апарат.

5. Пушене

Някои изследователи смятат, че доматите увеличават пристрастяването към никотина.

6. Панкреатит

При панкреатит са забранени зелените или неузрели домати.

7. Болести на стомашно-чревния тракт

Ако имате язва на стомаха и гастрит с висока киселинност, не бива да прекалявате с доматите. През периода на обостряне трябва напълно да ги изключите от менюто си.

8. Хипертония

За хората с хипертония и други заболявания на сърдечно-съдовата система също не се препоръчват мариновани и консервирани домати.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *