Никога не белете тези зеленчуци и плодове – важното е в кората

Знаете ли, че някои видове плодове или зеленчуци не само че не е нужно, но и не би трябвало да се белят? Освен че ще спестите време, ще въведете здравословни и хранителни вещества в организма, които биха се загубили при отстраняването на кората.

Картофи

Съвсем нормално е отстраняването на кората при подготовката на пюре, картофена салата, или печени картофи. Но това е лоша идея, тъй като 20% от хранителната стойност на картофите, като витамин Б, минералите, се намират именно в нея. Достатъчно е само добре да измиете картофите.

Домати

Кожата на доматите съдържа фитонутриент насунин – силен окислител, който помага в борбата срещу увреждането на клетките, поради които се стига до стареене или различни заболявания.

Свежи краставици

Въпреки че може да бъде малко по-груба, кората на тъмнозелените краставици е чудесно за укрепване на имунитета. Тя е богата на антиоксиданти и фибри.

Моркови

Ако е добре измит, няма причина да го белите. Всички антиоксиданти са концентрирани именно в нея, или директно под нея.

Ябълки

Мнозина предпочитат да отстранят кожата на ябълките, защото е жилава. Но ябълковата кора е пълна с кверцетин и витамин С, които са истински бойци срещу рака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *