Нощният труд е признат като фактор за рак на гърдата

Медицинска сестра от Мозел, която е работила през нощта в болницата в продължение на 28 години, е получила уверение, че ракът на гърдата ѝ е професионална болест. Безпрецедентно решение, в съответствие с научните изследвания за рисковете от нощния труд във Франция, коментира френското издание „Le monde“.

Вече пенсионирана Мартин знае колко нощи е прекарала на работа: 873 в кардиологията и гинекологията. През останалото време сестрата работи сутрин или следобед, редувайки се между трите смени, понякога в една и съща седмица.

През 2009 г. Мартин разбира, че страда от рак на гърдата. Следва дълга битка за здраве, живот и справедливост. Четиринадесет години по-късно 60-годишната жена успява да признае тази патология за професионална болест, свързана с годините ѝ нощен труд.

Безпрецедентно решение отваря правото на обезщетение и бележи повече от символична победа. Синдикат на миньорите от Лотарингия се бори повече от пет години, за да предупреди за професионалните фактори на рака на гърдата . Новината за победата на Мартин е оповестена от медицинския съвет, ведомственият орган, който отговаря за произнасянето по молбите за признаване на професионални заболявания.

Жозиан Клавелин не крие удоволствието си. „Това внася малко ободряване в нашата борба „, коментира пенсиониран болногледач, член на синдиката на медиците.

Заедно с Брижит Клеман, също синдикалист, помагат на Мартин да събере нужните документи и данни, за да докаже връзка между заболяването си и полагания нощен труд. Жозиан Клавелин през 90-те и 2000-те години работи в болницата Freyming-Merlebach.

Там десетки медицински сестри и санитарки развиват злокачествени тумори на гърдата. Повечето от тях нямат познат рисков фактор в личния си живот: генетична история, липса на физическа активност, употреба на алкохол. Така Жозиан Клавелин много рано осъзнава, че ракът на гърдата, който е многофакторен, може да се развива поради професионални причини. В началото в случая с Мартин не се намира лекар, който да удостовери връзката между заболяването и полагания нощен труд. До скоро, когато идва и възмездието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Преоткрийте ги! Кои са българските суперхрани?
Next post 5 задължителни неща за всяка бременна жена