Обявиха коя е най-добрата диета за 2023 г.

Открай време диетите и режимите за хранене се използват не само за намаляване и поддържане на теглото, но и за възстановяване на здравето. Не случайно съществува сентенцията „Човек е това, с което се храни“.

През последните десетилетия обаче се появиха толкова много диети, създадени от най-различни хора, което обърква човек, коя от тях е най-подходяща и най-здравословна за него. Ежегодно обаче се прави класация на диетите според ползите им, пише zdrave.to.

За шеста поредна година средиземноморската диета е обявена за най-добрия начин на хранене през 2023 г. от US News & World Report. Средиземноморската диета заема първо място в категориите Най-добра диета за здравословно хранене и Най-добра растителна диета, се казва в доклада.

Средиземноморската диета се счита за една от най-здравословните диети в света от десетилетия. Зеленчуци, зехтин, чесън, домати са само част от храните, без които не може да се представи средиземноморската диета и всички те са много здравословни и леки.

Второто място си поделят диетата „dash“ като най-добра за здравето на костите и ставите и флекситарната диета, третото място е „mind“ диетата, а четвъртото е „TLC“ диетата, която понижава холестерола.

„Ние винаги търсим повече здравословни проблеми, които можем да разрешим с диета. Но често няма достатъчно научни данни, за да се обясни връзката между диетата и здравето“, казва Гретел Шулер, която ръководи годишните класации за хранене.

„Здравето на костите и ставите обаче е област, в която има много научна литература. Ние също така осъзнаваме, че нашето население застарява, така че е важно да се съсредоточим върху храненето, което може да подобри качеството на живот на възрастните хора“, казва още Шулър.

Тази година бяха взети предвид само 24 диети вместо 40, анализирани през предходните години. Пет диети от миналогодишния списък – вегетарианска, веганска, скандинавска, традиционна азиатска и с гликемичен индекс, бяха включени от съдиите в средиземноморската и други диети поради техните основни принципи на растителна основа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Плодове и зеленчуци, които трябва да ядете през зимата
Next post Как да се избавим от неприятния шум в ушите?