Онколог издаде списък на храните с най-много канцерогени

Онколог издаде списък на храните с най-много канцерогени

Урологичният хирург и онколог Марк Гадзиан коментира храните, които според него са особено вредни по отношение на съдържанието на канцерогени. „Най-вредните храни са чипсът и пушените колбаси, те съдържат най-много канцерогени“, споделя лекарят.

Според него захарта и солта са не по-малко вредни, „но е напълно невъзможно без тях“. Гадзиан призовава да се следи колко сол и захар консумирате на ден, пише zdrave.to.

Лекарят дава и други съвети за хранене от гледна точка на това, което е вредно да присъства в диетата:

  • Вредно е да се пие по-малко от литър течност на ден, тъй като рискът от уролитиаза и сгъстяване на кръвта значително се увеличава.
  • Вредно е да се пие силен алкохол. Особено опасно е за невроните на мозъка, „действа като невротоксична отрова.”
  • Наднорменото тегло е вредно. Това вреди не само на сърцето и хормоналните нива, но и на ставите на глезена, коленете и гръбначния стълб.
  • Продължителното седене също е вредно. В малкия таз възниква стагнация на кръвта, което провокира простатит, аденом, венозен „застой“, хемороиди, а при жените – миома на матката.
  • Вредно е въздържанието от интимни контакти – както развитието на възпалителни, така и на дегенеративни заболявания на тазовите органи може да се ускори.
  • Тютюнопушенето е вредно – обикновените цигари, наргилетата и вейповете също са включени в списъка.

Онкологът обръща внимание и на вредата от лошите мисли, депресията, хазартната зависимост и липсата на физическа активност. Той припомня колко важни са редовните профилактични прегледи.

По отношение на храната лекарят пояснява, че преработените меса като колбаси, шунки, колбаси и хамбургери съдържат нитрити и нитрати, които могат да се превърнат в канцерогени като нитрозамини, когато храната се готви.

Печенето на скара и опушването на храна, особено месо, може да доведе до образуването на полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които са канцерогенни. Силно преработените храни като чипс, бисквити и мъфини често съдържат добавки, консерванти и оцветители, които се свързват с повишен риск от рак.

Пиенето на алкохол може да увеличи риска от развитие на няколко вида рак, включително рак на гърлото, хранопровода, черния дроб и гърдата. Храните, съдържащи трансмазнини, като бързите храни, пържени храни, бисквити и сладкиши, повишават риска от рак и други заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *