Онколог: Пластмасовите съдове, смартфоните и завесите у дома отключват рак

Основните причини за развиването на онкологични заболявания са наследствеността, вредните навици, нездравословното хранене и заседналият начин на живот. Но болестта може да бъде причинена и от това, което има във всеки дом. Това предупреди онкологът хирург Иван Карасев. И това не са само смартфоните с тяхното излъчване.

За децата обикновено се опитваме да избираме най-полезните храни. Винаги внимателно четем етикета, интересуваме се от материала, съдържанието и т. н. Но в същото време ние самите ядем с пластмасова вилица от пластмасова чиния. Оказва се, че не е безопасно. „Ако често ядете от пластмасови неща, кумулативният ефект ще бъде гарантиран. Решението е просто – заменете пластмасовите съдове със стъклени“, посъветва лекарят. Следващите в списъка са смартфоните.

Според Карасев най-опасните джаджи са в режим на разговор или набиране. Той също така посъветва да не поставяте телефона до себе си преди лягане. Както отбеляза онкологът, нискокачественото лепило и неразбираемият състав на стенните панели отделят опасни вещества.

Към избора на строителни материали трябва да се подхожда внимателно. Може би най-неочакваното нещо в този списък са обикновените домашни завеси. Факт е, че се препоръчва да спите в пълна тъмнина, а вредни са тези, които пропускат лъчи светлина. Това от своя страна може да наруши ритъма на съня. „Всичко това се дължи на производството на хормона мелатонин, който блокира разпространението на раковите клетки и забавя туморните метастази. И ако фазата на съня е нарушена, ще има проблеми с този защитен хормон“, обясни лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *