Опасна ли е мигрената и как да се предпазим от нея

Мигрената засяга 15% от хората по света. Често се появява от едната страна на главата, в областта на очите или челюстта. Болката може да продължи от 4 часа, до 3 дни, понякога придружена от гадене или повръщане, непоносимост към светлина, шум и миризми.

Възможна е и аура – визуални нарушения или сензорни разстройства. Проучванията показват, че по време на мигренозен пристъп се развива възбуда на различни области на мозъка и разширяване на артериите.

При хората, склонни към мигрена, невролозите отбелязват по принцип повишена възбудимост на мозъчната кора, както и нарушаване на съдовия тонус.

Пристъпите се предизвикват от стрес, умора, глад, продължителен престой в задушна стая, хормонални промени, прием на определени храни, нарушени модели на съня и промени във времето.

Мигрената не води до смърт или увреждане, но значително намалява качеството на живот на пациента.

Според проучване на Световната здравна организация, във възрастовата група под 50 години сред мъжете и жените мигрената е на първо място по отношение на понижените показатели и влошаването на качеството на живот. По време на пристъп е почти невъзможно човек да работи, да учи или да върши домакинска работа.

Традиционният начин за облекчаване на симптомите е прием на лекарство за мигрена. Но е важно да запомните, че само лекар може да избере оптималното лекарство и неговата доза за спиране на пристъпите на мигрената.

На пациента също така се препоръчва да си води дневник за главоболие, за да оцени ефективността на лекарствата и да проследи какво е предизвикало пристъпа.

В допълнение към лекарствата, апаратните методи са се доказали доста добре, насочени както към купиране, така и за предотвратяване развитието на пристъпите. Сред тях – методът на електрическата невростимулация (въздействие върху разклоненията на тригеминалния нерв).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *