Опасността: 87 хиляди българи губят зрението си

Зрението е най-ценното от всички човешки сетива. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме именно чрез очите си. Ето защо от изключително значение е да се грижим за тях и да ги пазим. В същото време обаче има много заболявания, които са способни да причинят необратимо увреждане на зрението.

Диабетната ретинопатия, макулната дегенерация и катарактата са част от заплахите за нашите очи. Глаукомата обаче е заболяването, което е на второ място в света по причина за слепота. Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта започва загуба на периферното, а на по-късен етап и на централното зрение.

Наричаме глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото често тя идва незабелязано и бавно прогресира, докато оптичният нерв е вече необратимо увреден. До 40% от зрението може да бъде загубено, преди да започнете да го забелязвате. Именно липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да остава незабелязано и да се установява късно, във фаза на безвъзвратно напреднало увреждане на очите. Една от основните причини за появата на глаукома е повишеното вътреочно налягане.

Към рисковите фактори спадат още съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Освен това болестта засяга по-често жени. При наличие на близък роднина с глаукома рискът се увеличава. Един на всеки 200 души над 40-годишна възраст и всеки осми над 70-годишна възраст развива глаукома.

Според различни данни в България с това заболяване са над 87 000 души, като всеки втори не знае за диагнозата си. Ето защо специалистите препоръчват хората, които са най-уязвими и попадат в рисковите групи, да правят ежегодни прегледи при офталмолог след 40-годишна възраст. Същото важи и за хората над 60 години, дори и ако нямат наследствена предразположеност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Белите или кафявите яйца са по-здравословни?
Next post Еликсир за дълголетие се прави с кестенови пъпки