Опасно ли е да ядете варена царевица от плажа? Вижте отговора

Опасно ли е да ядете варена царевица от плажа? Вижте отговора

Варената царевица със сол е на особена почит сред плажуващите по нашето Черноморие. Няма нищо по-хубаво след като морската вода и слънцето са „ти изпили“ силите, да видиш как по пясъка мъж носи чанта, от която се носи добре познатата миризма на варена царевица.

Но специалистите предупреждават, че подобно на много храни, царевица също крие риск от хранително натравяне през лятото. Факт е, че през летните горещини срокът на годност на всяка храна е значително по-кратък.

Варената царевица е любим летен специалитет за малки и големи, но ако не е съхранявана правилно може да ви донесе сериозен стомашен дискомфорт. Сготвената храна става потенциално опасна, ако се остави за няколко часа при температури около и над 30 °. В сварената царевица бактериите, които могат да доведат до отравяне, растат бързо. Това са развиващите се през лятото Е. coli, а симптомите са болки в корема, диария, повръщане, спазми, треска.

Много често продавачите нарушават условията за съхранение на храните, които предлагат на плажа – варената царевица се разнася в найлонови пликове, чанти и кофи. Трябва много да внимавате царевицата, която купувате да е прясна и да не е вчерашна, защото солта и горещите температури я правят да изглежда свежа и прясно сварена, пише fakti.bg.

Освен това няма гаранция, че царевицата е отгледана при правилните условия. Случва се кочаните да се третират с опасни за хората пестициди.

Как да изберем прясна царевица?

Миризма – ако ароматът ви отблъсне дори малко, по-добре е да откажете;

Цвят – водата в контейнера трябва да е прозрачна и гореща. Мътната и хладна вода е знак, че царевицата е вчерашна или вече са минали доста часове от сваряването ѝ.

Кочан – „вчерашната“ царевица има сивкав оттенък на кочана.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *