Орехите отпушват кръвоносните съдове за 4 часа

Редовната употреба на орехи или орехово масло значително намалява риска от развитие на сърдечен удар и предпазва от инфаркт. Проучване показа, че четири часа след консумация на шепа орехи нивата на холестерола в организма намаляват и гъвкавостта на кръвоносните съдове се подобрява, което допринася за по-добър кръвоток.

„Ако ядете шепа орехи или орехово масло четири дни в седмицата, можете значително да намалите риска от сърдечни заболявания“, казва Пени Крис Етертън, професор диетология в Държавния университет в Пенсилвания. Ако изядете само три супени лъжици (51 грама) орехово масло, ще подобрите състоянието на кръвоносните си съдове за четири часа. Установено е, че ореховото масло е особено полезно за ендотелните клетки, които се намират от вътрешната страна на кръвоносните съдове и играят важна роля за тяхната еластичност.

Някои експерти твърдят, че орехите поради своето съдържание на калории причиняват увеличаване на телесното тегло, но повечето учени казват, че при умерена употреба на този продукт калориите, получени от него, не се отлагат в мастния резерв на организма, освен това веществата, които съдържат, помагат за укрепване на костите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *