Островът на прочутата лечителка Света Анастасия забулен в тайни

Островът на прочутата лечителка Света Анастасия забулен в тайни

Миналото лято посетих Бургас – един от най-уредените и красиви български градове. Извън плажовете, капанчетата и морската градина обаче, имаше едно място, което наистина ме впечатли. Остров Света Анастасия.

Появил се след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се образували и причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Късчето земя на 6,5 км югоизточно от Бургас е разположено между нос Чукаля и нос Атия.

Всичко това разбирам, след като пристигам на Острова с корабче от Бургас. За удоволствието в двете посоки /отиване и връщане/ заплащам 12 лева /през летния период това е най-високата цена, а от октомври до май – таксата за възрастни е 9 лева/. До райското кътче земя се стига за около половин час, а престоят на самия остров е в рамките на два часа. Впечатляващо е да разбереш, че най-ранното човешко присъствие тук е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания, проведени през далечната 1973 г.

Манастирът

Манастирът „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но сега от тях има само археологически останки. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Манастирската църква, носеща името „Успение Богородично“, е малка, но със стабилен каменен градеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата впоследствие е превърната в олтар. Между него и по-късното разширение на манастирската църква е разположен забележителният дървен иконостас от 1802 г. За строителство в края на XVIII в. говори новоткритият при консервационна дейност надпис, който свидетелства за построяването на каменна сграда през 1772 г. В началото на XIX век този надпис е бил вграден в новопостроения метох.

За всичко това, за модерния музей и за историята на острова научаваме от екскурзовод /служител на музея/, който ни посреща при пристигането на острова.

Българският „Алкатраз“

Църковната обител просъществува до 1923 година, когато манастирът е превърнат в затвор. Там са заточени 132-ма комунисти и земеделци. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава правителството да прехвърли затворниците в бургаския полицейски участък, а част от тях са освободени.

След атентата в софийската църква „Света Неделя“ през април 1925 година, островът отново е превърнат в затвор. На 29 юли 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей.

Островът след 60-те години

От 60-те до 80-те години на миналия век Островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Негов „губернатор“ дълги години буразлии наричат големия бургаски поет Христо Фотев, който прекарвал голяма част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей. Днес, в чест на Фотев, е и една от стаите в музея, с негова холодрама и зецитирани стихове.

Островът е известен и с това, че там са снимани филмите на Рангел Вълчанов „На малкия остров” и „Островът” на Камен Калев, с участието на Летисия Каста.

От 2001 година Света Анастасия е със статута на културно-историческа забележителност.

Остров Света Анастасия днес

Лекарна, предлагащи чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти … и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив. Само преди няколко години този остров е тънел в разруха, но от месец май 2014 г. е част от бургаската реалност, благодарение на спечеления и изпълнен от Община Бургас проект „Културно-историческото наследство на о-в „Света Анастасия“ и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Житие на Света Анастасия

Света Анастасия Фармаколитрия е сред малкото жени-мъченици, почитани изключително ревностно и с много любов както от католическата, така и от източноправославната църква.

Анастасия е родена в Рим в благородническо семейство. Баща й Претестат бил сенатор, а майка й Фавста изповядвала християнството. Неин учител бил Хрисогон – също християнин, впоследствие канонизиран. След смъртта на майка й, Анастасия била насила омъжена за сенатора Помплий. За да запази девството си, тя се престорила на неизличимо болна и не допуснала близост със съпруга си. Помплий подложил съпругата си на унижения и обиди. Но той скоро загинал – по време на една буря корабът му потънал. Така Анастасия останала вдовица и започнала да използва богатството си за облекчаване на страданията на затворените в тъмниците християни. Тя започнала да пътува от град на град и навсякъде утешавала затворените си единоверци, лекувала ги, осигурявала им храна, а когато можела заплащала богато на тъмничарите за освобождаването им. Постепенно тя изучила до най-големи тънкости лекарския занаят и станала легендарна лечителка. Затова била наречена „Фармаколитрия” – от гръцки „избавителка от страданията”.

През тези години император Диоклециан подложил християните на най-голямото гонение в историята на църквата. По това време Анастасия била в провинция Илирик, в гр. Сирмиум. Една сутрин тя отишла както винаги в затвора и го заварила празен – предната нощ всички християни били избити. Тя се разплакала и така за всички станало ясно, че е християнка. Незабавно я арестували и въпреки увещанията лично на императора, Анастасия не се отрекла от християнската вяра и била хвърлена в затвора. В продължение на 60 дни била оставена без храна, но въпреки всичко останала жива. Затова, заедно с още 121 затворници, тя била натоварена на кораб, който бил умишлено пробит. Благодарение на молитвите на Анастасия корабът не потънал и затворниците успели да го докарат до най-близкия бряг. Когато разбрал за поредния неуспешен опит да бъде убита, управителят на Илирик разпоредил Анастасия да бъде разпъната между четири стълба и да бъде изгорена жива.

На 22 декември 304 г. заповедта била изпълнена. Според църковното предание Света Анастасия загинала, но тялото й останало неповредено от огъня. Паметта на светицата се почита на 22 декември – в деня на мъченическата й смърт.

Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории.

В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес.

Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания – Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах.

Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята – викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия.

Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо…

Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.

Музеят

На втория етаж в голямата манастирска сграда ще откриете интерактивната музейна експозиция, която пресъздава богатата история на остров Света Анастасия. Пиратска съкровищница, манастирска обител, затворнически килии и място, вдъхновило бургаски писатели и поети, откриват пред посетителите миналото на Острова.

Интересното в музея е успешното съчетание на традиционно експониране и интерактивни методи за визуализация, които ще видите само срещу 6 лева входна такса.

Музейната експозиция включва шест отделни стаи, всяка от които разкрива различен етап от историята на остров Света Анастасия. Една от най-впечатляващите е „Съкровищницата“, която пресъздава най-далечното минало на Острова. Тук се съчетава експозицията на артефакти, открити в акваторията на Света Анастасия през годините, с разказите и легендите за пиратските набези в миналото. „Съкровището“ на Острова включва испански реали, венециански дукати и турски алтъни. Ефектността на вътрешното пространство се подсилва от атрактивно осветление.

От музея може да си закупите магнитчета и други рекламни материали, а на излизане всеки посетител получава Сертификат за островитянин, което го задължава да си спомня с усмивка за прекараното време на Острова и да разнася навред славата му.

Лекарната

Света Анастасия е била наричана с името Фармаколитрия, което от гръцки език в буквален превод означава „избавителка от страдания“. Историческите данни сочат, че Анастасия е била изучила лекарския занаят и станала прочута лечителка. С тези способности на светицата е свързано и изграждането на автентична лекарна на Острова.

Тук е мястото да се насладите на ароматен чай или да закупите билки, които са характерни за околностите и региона. Лекарната предлага богат асортимент от натурални продукти – топли и студени напитки, приготвени с билки от Острова; пресни сладки и соленки; сладко от смокини и много други.

До Лекарната има изградена сцена на открито, а до нея ресторант и къща за гости – за онези посетители, които желаят да се насладят на островната романтиката за повече от ден, се предоставя възможност да пренощуват на Острова. На малкия обособен плаж, морската вода е изключително чиста и прозрачна.

Работното време на Острова през летния туристически сезон е от 10 до 20 часа.

П.С. Дали човек може да се излекува на Острова? Ако красотата, спокойствието и чистото море могат да лекуват, то отговорът е да.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *