Отбелязваме Световния ден за борба с артрита, над 100 000 са диагностицираните

Днес отбелязваме световния ден за борба с едно от най-разпространените ревматични заболявания – артрита.

Диагностицираните у нас са над 100 000 души, а голяма част от тях остават без лечение заради липсата на ревматолози в седем областни града, предаде БНР.

В Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил няма нито един практикуващ ревматолог. В страната с възрастни пациенти работят около 150 такива и 11 детски лекари.

„Почти всички обаче са съсредоточени само в няколко града“, казва професор Румен Стоилов от столичната болница „Свети Иван Рилски“. Той изтъкна, че има 20-30 души, които специализират, и в най скоро време ще придобият специалност. Това от своя страна означава, че на глава от населението ще имаме достатъчно ревматолози.

„Проблемът е, че те са групирани в няколко големи града, главно София, Пловдив, Варна“, каза той. Проф. Стоилов изтъкна, че клиничните пътеки, по които се лекуват ревматичните заболявания, са едни от най ниските в българското здравеопазване. Въпреки това ревматично болните пациенти у нас получавали най-доброто лечение, съпоставимо със световните практики.

„Около 10 хил. български граждани са болни от възпалителни ставни заболявания, от артрит. Лечението за миналата година струва около сто милиона лева на касата“, каза той.

Смята се, че ревматичните заболявания са сред основните причини за неработоспособността на населението. Затова темата на световния ден, инициирана от европейската лига за борба с ревматизма тази година е – “Време за работа“, която има за цел да накара работодателите да подкрепят хората, страдащи от тези заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *