Отвара от глог за перфектно кръвно през зимата

Студените месеци застрашават не само с настинки, но и с някои сериозни заболявания. Ниските температури предизвикват стесняване на кръвоносните съдове, което води до повишаване на кръвното налягане, а това действа неблагоприятно на сърдечния мускул.

Честите промени в атмосферното налягане предизвикват спазми в съдовете, а скоковете в артериалното налягане може да станат причина за образуването на тромби. В резултат на това сърцето не се снабдява с необходимото количество кислород и съществува повишена опасност от инфаркт или исхемичен инсулт.

За да предотвратите подобни последствия, наблюдавайте кръвното си налягане – измервайте го поне веднъж в денонощието. Спазвайте диета – не преяждайте по време на вечеря, не злоупотребявайте с пържена и пикантна храна. Изключете от менюто си продуктите с високо съдържание на холестерол. Не се натоварвайте с интензивни физически усилия.

Постарайте се да избягвате всичко, което ви носи душевен дискомфорт. Следвайте лекарските препоръки и приемайте навреме предписаните лекарства. Добрата работа на сърцето се поддържа и с изпитани билкови отвари.

Една от тях е тази с глог. При нея 1 супена лъжица сухи глогинки се заливат с една чаена чаша вряща вода. Киснат два часа на топло. Прецежда се и се пият по 12 с.л. 3-4 пъти дневно. При сърдечна недостатъчност при възрастни хора се препоръчва: корени от глог, изкопани през есента, измити и изсушени. Варят се в съотношение 1:10 в продължение на 10 минути. Отварата се оставя да изстине и се прецежда. Пие се по 1 с.л. 3 пъти дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *