Отвара от индрише, локум или ракия гони упоритата кашлица

Народната медицина отдавна е доказала своята ефикасност. Ако ви измъчва уприта кашлица, първо се уверете, че тя не идва от белите ви дробове. В такъв случай е препоръчително да се обърнете към личния си лекар. Ако обаче кашлицата е причинена от раздразненото ви гърло, тогава на помощ идват не само хапчета и прахчета, но и рецептите на баба. Ето някои от тях:

– В 500 мл вода добавете 7 листа индрише, 7 лукчета и 7 парчета локум. Варете, докато се стопят лукчетата и локумът. Приемайте прецедената отвара 2-3 пъти на ден по 2 с.л.

– В 2 ч.ч. вода нарежете 7-8 сушени смокини. Сложете ги да заврат в 500 мл вода. След това оставете отварата да престои 1 час и я прецедете. Приемайте 1-2 с.л. 3 пъти дневно.

– Смесете 250 мл бира и 100 г небетшекер. Сложете сместа на котлона и оставете да ври, докато течността остане наполовина. Дава се след като изстине, по 1-2 с.л. 5-6 пъти дневно.

– В пропорция 1:1:1 смесете мед, ракия и олио (зехтин). Оставете в хладилник за няколко часа, за да се смесят добре продуктите. Давайте през 2-3 часа по 1 с.л.

– Популярен напоследък лек за кашлица е сварената кока-кола. Не е точно от рецептите на нашите баби, но мнозина споделят добри отзиви в борбата с кашлицата

– Чаят от босилек, както и чаят от лайка също са известни с това, че успешно преборват кашлицата

– Смесете 80 г мед с 1 ч.л. синапено семе. Разбъркайте добре и приемайте по 1 ч.л. 3 пъти дневно.

– Направете отвара от 80 г мед, 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. канела. Хапвайте по 1 ч.л. от сместа през 3-4 часа

– Смесете 80 г мед с 80 г масло и добавете 1 ванилия. Разбъркайте добре и давайте по 1 с.л. 3 пъти дневно

– Към 80 г мед добавете 1 с.л. джинджифил на прах. Разбъркайте добре и оставете за няколко часа да престои. Давайте по 1 с.л. 3-4 пъти дневно.

– Вземете 1 черна ряпа. Издълбайте вътрешността <210> така, че да се получи чашка. Напълнете с мед и оставете да престои 1 нощ на хладно. На другия ден ряпата ще е пуснала сок, който се е смесил с меда. Получената отвара взимайте по 1 ч.л. 2-3 пъти на ден преди хранене.

– 1 ч.ч. вода, 3 с.л. захар и 1 малка глава лук. Вари се 10 минути. Оставете да престои няколко часа и прецедете през тензух. Приема се няколко пъти дневно по 1 с.л.

– Вземете 2 дюли и ги нарежете на 4 парчета, без да махате кората и семките. Добавете 2 малки глави лук с люспите, 10 ореха в черупките. Залейте всичко това с 2 литра вода и сложете на котлона. Оставете да ври, докато половината от течността се изпари. Прецедете и давайте по 1 кафена чашка 3 пъти на ден

– Вземете 1 средна глава лук и я издълбайте като чашка. Вътре напълнете я със захар и я оставете за една нощ на хладно. Сутринта в чашката ще се е образувал сироп, който трябва да изпиете на гладно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Любима на много хора ядка помага срещу стрес
Next post Със слънчоглед можем да стопим камъните в бъбреците