Отслабване след 40 години: 6 неща, които помагат

Отслабване след 40 години: 6 неща, които помагат

Руският диетолог д-р Павел Ивакин споделя, че загубата на тегло след 40 години е по-трудна, отколкото в по-млада възраст. Диетологът споделя, че с възрастта метаболизмът на тялото намалява и регулаторните възможности се променят.

В резултат на това грешките в храненето водят до наднормено тегло много по-бързо. „Тялото спира да „прощава“ грешки в храненето. Вечерните торти, допълнителните кроасани и всякакви други хранителни грешки товат отражение върху фигурата ни“, казва д-р Ивакин. Но диетологът подчертава, че успешната загуба на тегло е възможна дори след 40 години и споделя 6 златни правила за постигане на това.

Експертът препоръчва: Намаляване на консумацията на алкохол (разрешени са само сухи или полусухи вина в умерени количества); Отказ от ядене на храна късно вечер (вечеря 4 часа преди лягане); Увеличаване на количеството естествени растителни храни в диетата; Отказ от тлъсто месо (консумирайте само постна или нискомаслена риба); Редовна физическа активност; Лягане преди полунощ, спане в пълна тъмнина;

Според специалиста основното условие за решаването на този проблем е избягването на храни, които стимулират интензивния растеж на мастната тъкан. Това са предимно преработени храни, висококалорични храни и пържени храни. „Бързо хранене, майонеза, сокове и сода, добавена захар, сладкарски изделия, мазни, пържени храни се отстраняват от диетата колкото е възможно повече“, казва диетологът Павел Ивакин.

Д-р Иваков отбелязва и важността от редовните медицински прегледи. “Ако имате наднормено тегло, трябва да проверите дали функционират нормално щитовидната жлеза и ендокринната система като цяло – заболяванията на нейните органи често са придружени от затлъстяване, което е трудно да се коригира”, допълва специалистът.

“Отслабването след 40 е много по-трудно, отколкото на 20-30 години. Бързите диети, строгите ограничения, монодиетите и други небалансирани варианти на хранене, които са работили преди, сега може не само да не дадат резултати, но и да доведат до бърз неуспех. Струва си да запомните, че след 40 години, след като сте отслабнали на строга диета и сте се върнали към повече или по-малко обичайния начин на хранене, рискувате скоро да видите не само увеличение на килограмите, но и да се върнете към първоначалното си тегло + 30%.

Ето защо, ако да станете по-слаби и по-здрави, си струва да запомните, че това не е задача за няколко месеца или дори години, а постоянна работа върху себе си, вашия начин на живот, диета и хранителни навици”, казва още специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *