Палмовото масло е по-отровно от живака

Учени доказаха, че палмовото масло е абсолютна смъртоносна отрова и дори е по-опасно от живака и цианида. То предизвиква редица смъртоносни заболявания, особено сред деца и подрастващи, като малокръвие, безплодие, рак… Най-новите изследвания, проведени от Европейската агенция по сигурността на хранителните продукти – EFSA, и Обединения експертен комитет по хранителните добавки – JECFA, окончателно отговориха на въпроса защо е вредно палмовото масло.

Когато хранителни продукти се произвеждат при високи температури – над 200 градуса, например при рафинирането и пърженето на растителни масла и мазнини се образуват вредни вещества – 2-MCPD и 3-MCPD. Тези вещества и имена нищо не говорят на купувача.Те са открити през 70-те години на миналия век, но вредното им въздействие върху човешкия организъм започна да се изследва неотдавна. Днес е доказано, че са крайно токсични.

3-MCPD и неговите производни са силна отрова за пикочно-половата система. Той води до патологии на бъбреците, предизвиква бъбречна недостатъчност и рак на органите на пикочно-половата система. Освен това 3-MCPD предизвиква анемия, токсичен е за нервната система и за плода при бременни.

Още по-опасни са глицидиловите естери, които поразяват генетичния материал на клетката. Т. е. тяхната опасност идва от факта, че генетичните промени се предават на потомствата, които никога не са поемали тези вещества. Т. е. детето се ражда вече „отровено“ с палмово масло. Глицидиловите естери поразяват нервната система, водят до мъжко безплодие и образуването на злокачествени тумори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Инсултът и инфарктът тръгват от зъбите
Next post Цирозата на черния дроб удря хората между 45 и 54 г.