Паркинсонът се познава по промените в гласа

Един от предупредителните сигнали на организма за развитието на болестта на Паркинсон са някои промени, които засягат състоянието на очите и качеството на гласа. Това посочват специалисти от Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично дегенеративно състояние, което засяга физическата активност на човека. Симптомите на заболяването обикновено се развиват постепенно, като три от най-основните са тремор, обикновено започващ от крайниците, забавяне на движенията и мускулна скованост.

Но не всички симптоми на болестта на Паркинсон са двигателни. Обърнете внимание и на каквито и да било промени в очите, те също могат да показват развитието на болестта. При болестта на Паркинсон има тенденция към намаляване на миганията, придружено от силна сухота на очите.

Двойното зрение също може да се развие, както и влошаването му като цяло, предупреждават лекарите. Те съветват още да се обръща внимание и на промените в гласа.

„Казват ли ви други хора, че гласът ви е станал нисък, приглушен или дрезгав? Болестта на Паркинсон може да направи гласа на човека да звучи различно, да промени речта си и тя да стане по-малко разбираема за другите“, предупреждават специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *