Пациентите с мозъчен рак говорят за симптоми, на които не са обръщали внимание

Учените са записали истории на пациенти, за да насърчат хората да потърсят помощ навреме. „Не мислех, че това може да е нещо сериозно“, казват изследователите от King’s College London. Експертите са говорили с 39 пациенти, на които е поставена диагноза рак на мозъка. Всеки пациент казва, че преди поставянето на диагнозата е забелязал някои отклонения в здравословното си състояние, но не им е дал особено значение.

Във всеки случай, мнозина не смятат това за причина да отидат при лекар възможно най-скоро. По правило хората обвиняват „временни“ нарушения на стрес, увеличени натоварвания или просто „естествени възрастови промени“.

– Досега в изследването нашите колеги интервюираха вече диагностицираните. Често това не са ранните стадии на заболяването. Искаме да покажем, че трябва да обръщате внимание на знаците в ежедневието, за да се обърнете към медицинските специалисти възможно най-рано ”, обясняват учените в своята работа, публикувана в авторитетното международно научно списание PLOS One.

„Започнах да усещам миризми, които не са там“

Във всички истории – историите на болните – можете да намерите нещо общо. Най-често хората са забелязали:

  • краткосрочни трудности с реч и (или) писане,
  • нарушена концентрация, памет, координация,
  • проблеми със съня
  • главоболие
  • виене на свят,
  • повишена умора
  • сънливост,
  • промени в чувствителността (за храна, светлина, цвят)
  • промени в характера (напр. раздразнителност).

„Когато пиех чай, ми се струваше, че от едната страна чашата сякаш се тресеше”, казва жена от възрастовата група 61–70 години (участниците бяха интервюирани анонимно с разпределение по пол и възраст). – Но никога не ми хрумна, че това може да бъде нещо (сериозно).

– В крайна сметка, много често, когато се уморите, ръцете ви започват да треперят малко.

– Струваше ми се, че въпросът е в работата ми, защото учителите са известни със своята умора, – обясни участникът в проучването на възраст 21-40 години.

„Измих чиниите и постепенно започнах да се облягам по-ниско над мивката“, спомня си мъж на възраст от 61 до 70 години.

– Започнах да искам да спя през деня. Заспивах и си мислих: нищо чудно, вече съм на 50 години ”, каза един от респондентите.

„Имах чувството, че езикът ми става малко заплетен, когато говоря, но това не продължи повече от минута”, казва жена на възраст 41-50 години.

– Понякога забравях думите – правилните думи. Бях сигурен, че това е умора, – призна мъж на 71-80 години.

Друг пациент каза, че изведнъж започва да усеща някои миризми, които другите не чувстват. Но изглеждало глупаво да се занимава с такива усещания към лекари, които са заети със сериозните проблеми на „наистина болните хора“.

ВАЖНО: Не се паникьосвайте!

Експертите подчертават: всички изброени симптоми са характерни за голям брой много различни неврологични заболявания. Така че това по никакъв начин не е причина да започнете да подозирате, че имате или сте близо до рак на мозъка. Но, разбира се, не бива да отлагате утре да отивате на лекар.

Трябва да започнете с невролог. Ако в клиниката си не можете бързо да се свържете с лекаря, свържете се с Вашия лекар. Освен това, ако има съмнение за рак или за по-нататъшни прегледи, невролог или терапевт издава направление за онколог.

Редки, трудно диагностицирани

При възрастни пациенти ракът на мозъка е една от най-редките онкологични заболявания. Според различни източници то е причина за 3 до 5% от всички видове рак. Но, за съжаление, процентът на оцеляване за това заболяване е нисък. Само 40% от пациентите живеят по-дълго от една година и по-малко от 20% от пациентите живеят по-дълго от 5 години, обясниха от изследователите от King’s College London.

– Нашият мозък има много сложна структура и разнообразни видове клетки. В това отношение се отличават повече от 120 вида рак на мозъка ”, обясни КП, експерт по приложни биомедицински технологии, ръководител на международния проект Oncobox, Андрю Гаридж. – В зависимост от това къде се намира туморът, точно кои клетки го засягат, симптомите могат да бъдат напълно различни: от нарушение на координацията на походката до влошаване на зрението, слуха, паметта. В същото време подобни симптоми се появяват и при множество други неврологични заболявания. Ето защо, пациентите често отиват при онколог след дълго време.

И тук възникват нови трудности. Дори и да е възможно да се открие тумор в мозъка с помощта на магнитен резонанс или компютърна томография, е необходимо да се разбере дали това е доброкачествен или злокачествен тумор. Това се установява с помощта на биопсия (отстраняване на туморни клетки. – Ред.), Която в този случай е сама по себе си сложна и рискова неврохирургична интервенция. Не всички хора са съгласни с това. В резултат на това често настъпва сериозно забавяне в откриването и лечението на болестта.

Най-честите признаци на мозъчен тумор

Още веднъж подчертаваме: често главоболие е „просто” главоболие. Мигрена, напрежение, главоболие и т.н. Така че не се паникьосваме и отиваме на лекар.

Мозъчните тумори могат да бъдат сигнализирани чрез:

– Чести главоболия,

– „симптоми на инсулт“: ръцете или краката са безчувсвени, симетрията на лицето е нарушена, т.е. има признаци на сериозни нарушения на кръвообращението, които не са типични за обикновените мигрени;

– некоординираност,

– влошаване на зрението, слуха,

– проблеми с паметта

– повишено вътречерепно налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *