Пелин при лятна гнойна ангина, магнезиево олио при болно гърло

Адено- и риновирусите са неизбежното зло в топлото време. Заболяванията, причинени от тях, протичат с общо неразположение, гадене, хрема, кашлица и възпаления на очите и носоглътката. Затова те са популярни като летен грип. Ваксина срещу тези заболявания няма. Тъй като протичат по-леко, могат да бъдат лекувани и с природни средства.

Магнезиевото олио е отлично средство при болно гърло. За една доза е необходимо да смесите 1/2 кафена чаша от него, разредена с 2 кафени чашки минерална, изворна или дестилирана вода. С този разтвор се прави гаргара при болно гърло, смърка се при хрема и се налагат компреси срещу главоболие и синузит. При лятна настинка пийте редовно златно мляко. Така в аюрведа се нарича сместа от равни части топло мляко и силен чай от куркума.

Тази вкусна подправка подсилва имунната система и чисти черния дроб, а както е известно, от замърсяването му започват половината болести. Превантивно едно сутрешно питие от златно мляко с мед вместо кафе е чудесен избор за добро здраве. За по-лесно отхрачване фитотерапевтите препоръчват отвара от исоп три пъти дневно преди хранене. В сушено състояние той се продава в билковите аптеки. Билката е отличен муколитик, антисептик и облекчава кашлицата. Като муколитик неговите съставки разрушават химичните връзки между протеините, свързващи бронхиалния секрет и буквално го втечняват.

Летният грип, колкото и невинен на пръв поглед, понякога е твърде коварен, тъй като провокира гнойни ангини. Народната медицина определя като противогнойно средство невена и пелина. Можете да ги употребявате под формата на чай, по една чаша всеки ден от едната или от другата билка. Ако можете да понесете силния аромат, направете комбинация от двете. За целта запарете 1 чаена лъжичка от билката в 250 мл вряща вода. След това оставете да престои 10 минути. Пие се 3 пъти на ден по 1 чашка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Всеки пита: Има ли специална храна срещу коронавируса?
Next post От крак до гърло – иглите, които наистина лекуват