Периодично гладуване: Кои са най-честите грешки, които допускаме

Периодично гладуване: Кои са най-честите грешки, които допускаме

Фастингът или “периодично гладуване” е доста популярен метод на хранене. Според мнозина, ако се храним само в определени часови прозорци от време ще можем да стопим излишните килограми, да нормализираме кръвното си налягане, да се освободим от натрупаните токсини в тялото и дори да се подмладим!

Със сигурност можем да изкажем поне дузина преимущества на този метод, но знаем ли кои са грешките, които може би допускаме по време на фастинг? В следващите редове ще ви споделим кои са и най-често срещаните. Ето ги и тях:

Хапвате прекалено много след като фастингът приключи

Със сигурност, след като сте гладували вероятно изпитвате желание да се нахвърлите на храната и мислите, че сте “заслужили” да хапнете обилно. Всъщност обаче това не е точно така.

Ако поемете по-голямо количество храна, можете да компенсирате всяка загуба на тегло, която сте постигнали по време на фаста. Хормонът грелин е отговорен за чувството на глад. Но той спомага и за увеличаването на апетита ви след гладуване. Ето защо, когато преядете, грелинът се повишава и ви прави още по-гладни, отколкото сте били преди. Това може да доведе до загуба на напредъка, който сте постигнали и дори да спомогне за покачването на тегло.

Запомнете: преяждането и периодичното гладуване са несъвместими!

За да избегнете тези неприятни последствия, след като фастът приключи, започнете с малка, питателна порция храна. Добър вариант са: костен или зеленчуков бульон, кисело мляко със семена от чия, малка порция салата с печено пиле, зелено смути, зеленчуков омлет или плод.

Избирате неподходящи храни, докато трае прозорецът ви на хранене

Периодичното гладуване е предпочитано от много хора, тъй като според неписаното правило, докато трае прозорецът за хранене, вие можете да хапвате каквото пожелаете. Това може да бъде доста изкушаваща мисъл, но може би не е най-правилната. Преработените храни, въглехидратите, които идват от сладко и напитките, съдържащи захар ще повишат нивата ви на инсулин, което пък може да доведе до увеличаване на теглото. Ако изберете по-здравословни храни като зеленчуци, пълнозърнести продукти, чисти протеини и полезни мазнини ще можете не само да отслабнете, но и да подобрите здравословното си състояние. Не забравяйте, че без значение от количеството и калорийното съдържание, тялото ви реагира различно на преработените храни и тези, които са с естествен произход. Целите храни се усвояват по-бавно и по този начин не предизвикват същия скок в нивата на инсулин.

Не сте достатъчно хидратирани

Без значение дали практикувате периодично гладуване или не, пиенето на вода е от съществено значение за отслабването и особено по време на гладуване. Това ще ви помогне да се чувствате по-сити и по-малко податливи на глад. Не забравяйте, че тялото ви функционира много по-добре, когато е хидратирано. Дехидратацията може да затрудни отслабването, тъй като водата помага за изхвърлянето на токсините и поддържа метаболизма.

Ако сте фен на кафето, винаги изпивайте допълнителна чаша вода за всяка чаша кафе, която пиете.

Несъзнателно нарушавате фастинга си

Много хора не разбират какво означава чисто гладуване. Ако искате да спазвате истинско периодично гладуване. докато то трае вие не трябва да консумирате нищо освен вода, черно кафе и неподсладен чай.

Някои от най-големите предимства на фастингът като кетоза (когато организмът разчита на мазнини, за да гори калории) и автофагия (когато организмът се самопрочиства от вредни, стари и болни клетки) се постигат само след продължителен период от време без храна. Ако постоянно прекъсвате периодичното си гладуване можете да не изпитате ползите от този метод на хранене. Храните и напитките, за които производителите твърдят, че са без калории, съдържат огромно количество изкуствени подсладители, които дори да не повишат нивата на инсулин и кръвна захар, могат да активират храносмилателната система и да прекъснат автофагията.

Тренирате прекалено интензивно

Разбира се, че можете да тренирате по време на фаст, но може би ще ви е трудно да дадете всичко от себе си, ако сте изчерпали всичките си енегрийни запаси. Упражненията с умерено ниво на натоварване са важни за доброто здраве, но ако искате да се натоварите максимално, уверете се, че следващото ви хранене не е след няколко часа.

Прекалено строги сте със себе си

Не се самобичувайте, ако не успеете веднага да преминете от “обичайно” хранене към фастинг. Съвсем нормално е в началото да сте нервни или пък леко разстроени относно новия режим. Дайте си време. Ако искате, в началото можете да пробвате по-лек режим, като например да спазвате периодично гладуване 5 дни в седмицата, а останалите 2 да се храните както по принцип; или пък в началото да започнете с по-къси интервали на гладуване, а когато свикнете, да ги увеличите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *