Перлен ечемик чисти червата и кръвта от холестерола

Перлен ечемик чисти червата и кръвта от холестерола

Една евтина и достъпна храна пречиства червата и помага на тялото да изхвърли излишния холестерол. Перленият ечемик е богат източник на хранителни вещества и консумацията му оказва положителен ефект върху много системи на човешкото тяло, според руския диетолог д-р Максим Антонюк. Той обяснява защо е необходимо редовно да включвате перлена ечемична каша в диетата си.

„Ечемикът е богат източник на фибри“, казва д-р Максим Антонюк. “Фибрите поддържат здравето на червата и предотвратяват запек. Известно е също, че помагат за контролиране нивата на холестерола: свързват се с него още в червата и го извежда от тялото”, допълва специалистът.

Ечемикът съдържа всички основни аминокиселини, които помагат за поддържането на здрави мускули и тъкани. Веществата, съдържащи се в тази зърнена култура, имат благоприятен ефект и върху здравето на костите. По-специално, перленият ечемик съдържа калций, фосфор и други важни минерали. Ечемикът съдържа пребиотици, които насърчават растежа на полезните бактерии в червата и подобряват храносмилането.

Перленият ечемик може да се включи и в диетата на диабетиците – поради ниското количество въглехидрат нивата на кръвната захар се поддържат в нормални стойности. Ечемикът има благоприятен ефект върху състоянието на кожата и косата, тъй като съдържа витамин Е, който е мощен антиоксидант. Тази зърнена храна е универсален продукт, който се включва в много рецепти. Може да се използва не само за приготвяне на каша, но и на супи.

Полезните вещества, съдържащи се в перления ечемик, осигуряват следните ползи за тялото: лизин (аминокиселина) подобрява синтеза на храносмилателни ензими и ускорява регенерацията на кожата и косата; витамин А укрепва кръвоносните съдове и костната тъкан; бета-глюкан – подобрява имунитета, бори се със затлъстяването и предотвратява развитието на инфекциозни заболявания; силиций – намалява нивата на холестерола в кръвта; никотинова киселина – предотвратява образуването на кръвни съсиреци; селен – намалява риска от развитие на тумори и сърдечно-съдови заболявания;

Ползи за жените

Перленият ечемик е отличен антиоксидант и универсален продукт за красота в диетата. Ако приготвите каша от перлен ечемик за закуска или обяд и изключите закуските от диетата си, ще имате достатъчно енергия за дълго време и теглото ви ще намалее. Ястията с тази зърнена храна помагат да се отървете от негативните симптоми по време на менопаузата.

Ползи за мъжете

Редовната консумация на каша от перлен ечемик повишава силата и издръжливостта, а също така дава усещане за ситост за дълго време. В допълнение, полезните вещества, съдържащи се в перления ечемик, укрепват потентността и подпомагат сърдечната дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *