Пет неочаквани плюса на киселото зеле

Един от познатите аромати на Коледа е този на зелевите сармички. Киселото зеле е традиционна част от българската зимна трапеза. То се смята за тежка храна, но в умерени количества може да бъде и полезно за организма.

1. Повишава имунитета

В киселото зеле се съдържа високо количество аскорбинова киселина, витамини С, Р, В1, В2, В6, К. В добавка също каротин, ценни минерали, желязо, йод, магнезий, цинк и тартронова киселина, които го правят изключително полезно. Комбинацията от съставки укрепват имунната система и защитават организма през зимата.

2. Подпомага храносмилането

Още в древността хората са лекували стомашни проблеми със зеле. То цери диарии, запек, вътрешни паразити (глисти), хемороиди, възпаления на червата и стомаха, като влияе благоприятно на чревните бактерии и подобрява чревната флора. Киселото зеле е естествен пробиотик.

3. Бори безсънието

Зелето успокоява нервната система и намалява активността на щитовидната жлеза. Това го прави изключително ефикасно средство против безсъние. Древните гърци препоръчвали пиенето на зелев сок като метод за по-бързо и спокойно заспиване.

4. Помага за регулиране на теглото

Киселото зеле е нискокалорично, съдържа голямо количество витамини и същевременно засища. Това го прави чудесен вариант за хората, които се борят с наднормено тегло. А тартроновата киселина в него не позволява на организма да натрупва нови мазнини.

5. Профилактика против рак

Киселото зеле помага на чревните ензими да не превръщат преканцерогените в канцерогени. Това се случва, като млечната киселина в него активира имунната защита. Някои изследвания препоръчват зелевия сок като алтернативен метод за предпазване от рак на гърдата. Учените все още изучават действието му в опити да се открие лек против рак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Тест за киселинност в стомаха – опасно ли е отклонението от нормата?
Next post Кафето с лимон е истинска ракета на здравето